Успешна бе годината за художниците на Читалището

Малките художници от Школата по изобразително изкуство на читалище „Развитие-1870“ официално са в творческа ваканция от вчера. На импровизирана прощална церемония, с която закриха учебната година, тяхната преподавателка Ива Русинова припомни успехите през учебната и творческа година и награди най-добрите. А най-добрите се оказаха почти всички деца, тъй като повечето от художниците на Ива Русинова са получили награди през годините, някои и по няколко отличия от конкурси у нас и в чужбина.  

Списъкът на получените дипломи и медали е дълъг, но справедливостта изисква да припомним постигнатото заради труда на децата, но и заради славата на Школата и Севлиево, която разнасят.

Тази година Школата по изобразително изкуство на читалище „Развитие-1870“ получи награда за колекция по изобразително изкуство от Международно детско биенале в Свищов.

Кремена Георгиева Колева бе удостоена с диплом от международния конкурс  за детска рисунка „Малък битолски Монмартър”, но това не е единствената й награда. 10-годишната художничка има златен медал от световния конкурс за детска рисунка „Малък зограф” – Банско 2016, второ място от международната детска изложба - конкурс „Децата рисуват цветята, морето,света…” в Поморие и трето място от националния конкурс за детска рисунка „Св.Трифон Зарезан” в Сунгурларе.

Друга възпитаничка на школата - Калина Красимирова Иванова, е носител на специалната награда на „Файер инженеринг” от националния конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов” в Казанлък и бе удостоена с диплом от международна детска изложба-конкурс „Нова Загора - 2017”

Юлиана Кънчева Димитрова се класира на първо място в Националния детски  конкурс  „Пролет върху листа“, Даяна Петрова Тотева получи специалната награда на областния управител на Казанлък от националния конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов”, Михаела Миленова Маринова е носител на диплом от международната детска изложба-конкурс „Нова Загора - 2017” и й бе присъдено трето място от детския конкурс към Национална награда „Захарий Зограф” в Самоков.

Айсу Южмедин Бежкова получи диплом от международната детска изложба-конкурс „Нова Загора - 2017” и успя да подреди първата си самостоятелна изложба в Синята галерия на Читалището.

Ивайла Красимирова Костова е носител на трета награда от международното детско биенале в Свищов и бе класирана на второ място в раздел „Изобразително изкуство” в севлиевския Празник на тиквата.

Изключителна гордост за Школата на Читалището е дипломата на Александър Цонев Цонев от международната  изложба за детско изкуство в Хамада, Япония. Александър бе отличен и на трето място в Националния  конкурс  за ученическа рисунка „Пейзаж от моята България” в Троян и получи като награда участието в пленер в Троян.

С диплом от Хамада, Япония са и Елена и Мартина Велешки, които също тази година имаха своя самостоятелна изложба в Синята галерия на читалището. Момичетата са носители и на второ място в раздел „Приложно изкуство” от Празника на тиквата Севлиево. В Хамада чуха името и видяха таланта и на Тония Мирославова Генова, която бе удостоена с диплом от организаторите на международната детска изложба. Тония бе отличена и в пленера „Пейзаж от моята България”, чийто домакин бе Троян

Константин Миленов Георгиев, Ния Емилова Ковачева и Светлана Светлинова Ненкова също са носители на диплом от Япония, а Андрея Андреева Маринова имаше своята самостоятелна изложба в Синята галерия на Читалището.

В три пленера взеха участие художниците на Ива Русинова – в Троян, организиран от Националното училище за приложни изкуства през месец май, в Асеновград, който е домакин на традиционния детски пленер „АМБЕЛИНО – 2017”, в Боженци, където се провежда Национален детски пленер „Сбъдната приказка - 2017”, а тази събота две момичета заминават за пленер в Тръстеник, наречен „Цветни мечти“. Там Школата на севлиевското Читалище ще представят Кремена Колева и Ивайла Костова.

И ако севлиевските художници имат талант и той им носи първите успехи в изобразителното изкуство, редно е да отдадем заслуженото за това на художничката и преподавател Ива Русинова. Годината и за нея бе успешна – Ива Русинова получи диплом за преподавател от международната детска художествена изложба, организирана от сдружение „Нова загора“ и студио за изобразително изкуство „Дъга“. От същата изложба с награди бяха удостоени и Айсу Бежкова, Калина Иванова и Михаела Маринова, както и възпитаниците на Ива Русинова от детска градина „Радост 1“ Елица Пеева, Паулина Средков и Христина Герасимова, а от детска градина „Радост 2“ отличени бяха Константин Сърбенов и Мария Константинова. И една щастливка има от детска градина „Щастливо детство – запад“ – Елена Данаилова, която също получи диплом от престижната изложба, в която бяха изпратени рисунки на световно известни и утвърдени детски школи по изобразително изкуство от цял свят.

А след толкова много награди и признание, редно е децата да изживеят една безгрижна и хубава ваканция, най-малкото, за да се заредят с творческо вдъхновение за есента, когато стартира новият творчески сезон и поредната учебна година в Читалището.

написано от Емилия Димитрова

Васко Василев представя "20 пейзажа от с. Горна Росица"
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
В галерия "Видима" се открива изложба на Диян Димитров
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Читалището обявява конкурс за поезия, посветен на Пеньо Пенев
Култура
Галерия "Видима" открива изложба в Дряново с творби от фонда
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура