Търсене

Утре в Габрово са консултациите за състав на Районна избирателна комисия

Утре в Габрово са консултациите за състав на Районна избирателна

Консултации за състав на РИК Габрово преди вота на 4 април 2021 г., снимка: архив

За утре, 14 май, в Габрово са насрочени консултациите за състав на Районна избирателна комисия (РИК), която ще произведе изборите за 46 Народно събрание, насрочени от президента за 11 юли т.г. 

Съгласно решение на ЦИК от 12 май т.г., комисиите в области с до 9 мандата, сред които попада и Габрово, ще имат 13 членове на РИК. На последните избори на 4 април комисията имаше двама членове повече.

Съотношението на членовете на РИК по партии и коалиции е следното: за коалиция ГЕРБ-СДС – четирима (с един малко от досега), за партия „Има такъв народ“ – трима; за коалиция „БСП за България” и ДПС - по двама членове; (на последния парламентарен вот БСП имаше четирима представители в комисията), за коалиция „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – по един представител. 

Това съотношение е на база представителството в 45 Народно събрание. От състава на РИК след промените в Изборния кодекс се изключват представителите на партии, които имат депутати в Европейския парламент.

Ако консултациите утре не постигнат съгласие и не излъчат състав на комисия, тя ще бъде назначена от ЦИК най-късно до 21 май, 50 дни преди изборите според изборното законодателство.   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.