В 19 паралелки ще приемат тази година средните училища

Прием в деветнайсет паралелки обявяват средните училища на територията на община Севлиево за следващата учебна година. В 13 паралелки ще се приемат ученици след завършен 7-ми клас и в 6 паралеки ще се приемат завършилите 8-ми клас. Новото тази година е, че и децата след 7-ми клас ще излязат със завършено основно образование, в резултат на влезлия в сила миналата година нов Закон за народната просвета.  

Очаква се тази година седми клас да завършат 278 ученици от общината. Тези от тях, които ще изберат да останат тук, ще могат да избират между следните професии и специалности:

В Средно училище "Васил Левски" ще имат прием в четири паралелки. Те са с профил "математика", "природни науки", "предприемачество" и "физическо възпитание и спорт".

В професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в село Градница ще приемат в две паралелки, като едната е с две специалности. В паралелката с две специалности ще се обучават ученици по "Технология на машиностроенето" и "Машини и системи за заваряване", а в другата - "Техник на подемно-транспортна техника".  

Четири паралелки ще имат за завършилите 7-ми клас и в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", като едната е дуално обучение, т.е. обучение чрез работа. Обучението и в четирите паралелки е по професия "Машинен техник", а специалностите са "Машини и системи с ЦПУ" - две паралелки, едната от които в дуално обучение, "Електрообзавеждане на производството" и "Компютърна техника и технологии".

В гимназия "Марин Попов" са обявили прием в три паралелки, едната е с две специалности: "Малък и среден бизнес" и "Декорация на силикатното производство". Другите две паралелки ще предлагата обучение по професиите "Производство на мебели" и "Механизация на селското стопанство".

127 деца в община Севлиево ще завършат през месец юни 8-ми клас. Техният избор, ако останат в общината, ще бъде между шест паралелки: една непрофилирана в СУ "Васил Левски" /б.ред. за посредна година може да се предлага непрофилирана паралелка, съгласо Закона за народната просвета/, една паралелка с две специалности в ПГТМ в с. Градница: "Машини и системи за заваряване" и "Технология на машиностроенето" и втора паралелка със специалност "Автотранспортна техника", "Компютърна техника и технологии" в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и една за дуално обучение в същото училище със специалност "Електрообзавеждане на промишлени предприятия" и още две паралелки в гимназия "Марин Попов", от които една в задочна форма на обучение със специалност "Керамично производство" и една в дневна форма по специалността "Механизация на селското стопанство".

Паралелките с прием след 7-ми клас са с петгодишен срок на обучение, а тези след 8-ми клас - с четиригодишен. 

 

написано от Емилия Димитрова

 

 

 

ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование