Търсене

В Буча българската делегация видя най-големия масов гроб, в който лежат тленните останки на 97 невинни жертви

Намираме се в притихналия ад, коментира депутат от ИТН Станислав Балабанов
В Буча българската делегация видя най-големия масов гроб, в който лежат тленните останки на 97 невинни жертви

Премиерът Кирил Петков от Буча, снимка: пресцентър на Министерски съвет

В Буча българският премиер и водената от него делегация видяха най-големия масов гроб, в който лежат тленните останки на 97 невинни жертви.

Човек загубва политическото говорене и усеща човешката трагедия, заяви Петков, цитиран от БТА и допълни, че България е част от демократичния свят и в един глас трябва да кажем – това е недопустимо. 

Министър-председателят коментира предстоящото гласуване в българския парламент на решението за изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. „Това тук не е въпрос на коалиция и на опозиция. Това е въпрос на човешки ценности. Време е България да се обедини около човешките ценности - на демокрация, на зачитане на човешки права, на зачитане на човешкия живот. Мисля, че ще се обединим около тази позиция“, казва още Петков. 

Попитан дали не рискува падане на правителството, премиерът заяви, че всеки говори за това от първия ден на кабинета. Както виждате, не е паднал, не мисля, че ще падне, допълни Петков. 

Всеки трябва да вземе своето решение, когато е добре информиран, каза премиерът и изрази надежда посещението на българската делегация да помогне за информирания избор. „На база на тази информация всеки трябва да застане пред собствената си съвест и да си каже – що за човек съм, какви са ми ценностите, какви са ми принципите, искам ли да съм страхлив и да преклоня глава, вярвам ли, че, неподкрепяйки Украйна, е най-доброто нещо за България, въпреки че 97 души са погребани под нас“, коментира министър-председателят. 

„Намираме се в притихналия ад. Под нас са погребани хора като нас. Човешки съдби, които не са си представяли, че това може да се случи в 21 век“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, който е част от българската делегация. „В пленарната зала винаги съм призовавал за единна позиция. Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори, на опозиция. Надявам се каквото и да реши пленарната зала, да е с максимално мнозинство“, каза депутатът. 

„Със сигурност ще кажа на президента Зеленски, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия и като част от демократичния свят, като част от Европейския съюз, ще застанем до Украйна. Това не е просто битката на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да застанем“, категоричен бе Петков от Украйна. 

България трябва да има ясна позиция по отношение на военната подкрепа за Украйна, каза още той и посочи, че следващата седмица по темата ще има гласуване в българския парламент и изрази очакване да има мнозинство за военната подкрепа. Министър-председателят посочи още, че хуманитарната помощ на България за Украйна ще продължи.

Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: "Ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават". Това позиция ли е? Как я приемаме? Цялата ни история е базирана, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността да правят собствения си избор", коментира още Петков, цитиран от БНТ. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.