В четири фирми ще има „обучение чрез работа“ наесен
снимка: Капитал

В две паралелки тип дуално обучение, т.е. „обучение чрез работа“, ще приемат това лято в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“. Едната ще бъде с прием след завършен осми клас, другата – след 7-ми. Тази след 8-ми клас е по професия „Машинен техник“, специалност „Машини и исистеми с ЦПУ“, а паралелката след 8-ми клас е по професия „Електротехник“, специалност „Електрообзавеждане на производството“. Очакванията на ръководството са тази година приемът да се осъществи, след като миналата година интересът към този тип в обучение в Севлиево бе изключително нисък. Което и тогава бе странно, като се има предвид, че в развитите европейски държави все повече родители и работодатели търсят възможност децата им да добият не само теоретични знания, но и практични умения и то в реална работна среда.

Между другото дуалното професионално обучение тръгва от Германия и е част от образователната система там. То продължава средно 3 години и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място. Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и германската държава е заплата от страна на работодателя, както и допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда. Затова там все повече млади хора избират този начин за придобиване на дадена професия или занаят.

Така че предимствата пред обучението чрез работа са доказани и е хубаво да бъдат извадени на преден план доста преди камапнията по кандидатстване, за да могат младите хора и семействата им да направят информиран избор, което е важно за тяхната трудова кариера в бъдеще, след дипломирането.

На първо място е възможността наистина да работиш това, което в клас ти преподават. А това старите българи наричат „да изучиш занаят“ – нещо, което със сигурност отваря повече врати след завършване на училището от обикновената хартиена диплома.

Не са за подценяване и други две възможности – докато се обучават чрез работа, младите хора ще получават възнаграждение - стипендия за учениците в 9 клас и 90% от минималната работна заплата за страната при 7-часов работен ден за останалите. А след завършване ще могат да кандидатстват с предимство във фирмата, в която са се обучавали, при интерес и от страна на работодателя, естествено.

За новата учебна година четири фирми са деклалирали готовност да си партнират с Професионаната гимназия по механоелектротехника.

От „Идеал Стандарт-Видима“ са готови да осигурят практически часове за учениците от професия „Машинен техник“. От ръководството на Завода за санитарна керамика вече са дали съгласието си да приемат 26 ученици за „обучение чрез работа“, като са гарантирали, че ще осигурят освен работна среда за всеки ученик и програма за обучението му, индивидуален наставник, при необходимост административно съдействие на наставниците и обучаваните, условия за обучение по нови технологии на учителите и качество на практичното обучение в реална работна среда.

„Липсата на квалификация на младите хора ги прави неконкурентоспособни на пазара на труда и е един от факторите за висока безработица сред тях“, са написали в писмо до ръководството на професионалната гимназия от „Хамбергер България“, откъдето също са се ангажирали да приемат през новата учебна година 26 младежи от професия „Машинен техник“, като осигурят на младите хора условия за работа и безопасен труд, с наставник за всеки ученик и пълна подкрепа по време на обучението чрез работа. „Като немска фирма ние сме запознати с предимствата на дуалното обучение за младежи в Германия, което предлага голям избор от професионални възможности, получаване на приходи от младите хора по време на обучението им, призната квалификационна степен и добри шансове на трудовия пазар“, пишат още от фирмата до училищното ръководство.

АВВ България клон Севлиево също е декларирало категорично желание за партньорство с ПГМЕТ „ген. Иван Бъчваров“ в областта на дуалното обучение. През следващата учебна година от компанията ще приемат 15 младежи, които изучават професията „Електротехник“, като разработи учебни програми за тяхното практическо обучение в реална работна среда. Други 13 млади хора от същата професия ще бъдат обучавани в „ЕМКА“ АД.    

През 2015 година в България стартира българо-швейцарският проект за дуално образование „Домино“. В него най-напред се включиха две професионални гимназии – една от София и една от Казанлък. Тази учебна година още няколко гимназии се присъединиха към пректа, чийто бюджет покрива немалка част от административните разходи, разходите за обучение на преподавателите и стипендии на най-малките ученици, приети във форма на дуално образование. От догодина в списъка на училищата, които работят по проект „Домино“, ще бъде и севлиевската гимназия по механоелектротехника. Принадлежността към проект „Домино“ ще положи началото на модела за дуално обучение в нашата община – нещо, за което ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ имаше готовност още миналата година. А като се има предивд, че бизнекът все повече изпитва глад за качествена работна ръка, а младите хора със завършването си са потенциални безработни, не е зле да се погледна на дуалното обучение като на възможност както за работодателите, така и за току-що дипломиралите се. А нали най-важното от едно образование е реализацията.

Езиков център "Видима" през новата учебна година
Образование
В Учебен център "Аристотел" започна записването за учебната 2021/2022 г.
Образование
2365 ученици в община Севлиево влизат в клас, от тях 248 за първи път
Образование
Преди началото на учебната година, какво предлагат школите на Читалището
Образование
Започва записването за новия сезон в групите на ансамбъл "Развитие"
Образование
Учител и малките му художници рисуват по училищни стени
Образование
Ученици и учители от Севлиево бяха в Италия за работа по проект на „ЕРАЗЪМ+“
Образование
До 15 лв. от държавата за профилактика на учители, преболедували Covid-19
Образование
До 25 август абитуриентите трябва да платят здравни осигуровки за юли
Образование
В осем гимназии има свободни места след третото класиране
Образование
Училищна Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения в Севлиево
Образование
Близо 9 хил. студенти ще се обучават безплатно, реши правителството
Образование
Само в краен случай ще се затварят детски градини и училища
Образование
Телерик Академия отваря приема за първите програми за 2022 г.
Образование
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС
Образование
Шест гимназии запазват статута си на училища с национално значение
Образование