Търсене

В Читалището бе представен ландшафтен идеен проект за озеленяване на централна градска част

Емилия Димитрова
В Читалището бе представен ландшафтен идеен проект за озеленяване на централна градска част

Ландшафтен архитект Симеон Абанос представи проекта, снимка: Божидар Генков

Днес в оранжевата зала на Народно читалище "Развитие-1870" бе представен ландшафтен проект за озеленяване на пространство в централната градска част. Проектът е наречен "Развигор" и се реализира по идея на Народно читалище "Развитие-1870". Зад проекта финансово застава Община Севлиево. 

Става въпрос за една цялостна концепция за превръщането на пространството между Читалището и хотел "Севлиево плаза" в зелен оазис с креативни творчески елементи, обави при представенато на проекта по-рано днес председателят на Читалището Данаил Лалев на съвместна пресконференция между него, кметът на Севлиево Иван Иванов и ландшафтният архитект Симеон Абанос, автор на проекта. 

Изображение - 11402Съвместна пресконференция дадоха от Читалището, Община Севлиево и авторът на проекта, снимка: Божидар Генков  

Целта е естетизация на парковата среда, обяви Симеон Абанос, който представи в детайли какво предстои да се случи в оставащите месеци до пролетта. Ще се запазят местата за отдих, но между тях ще се изградят зелени кътове от вечнозелена растителност, цветни фигури и креативни елементи, които ще имат различна символика. растителността ще бъде подбрана от самия ландшафтен архитект. За изпълнението и последващата поддръжка ще се разчита на Община Севлиево, която поема и финансирането на идеята. По първоначални разчети то ще излезе около 10 хил. лв., но в последствие е решено да се направи поливна система върху цялото пространство, което ще оскъпи начинанието, обяви кметът Иванов. Две трети от тази сума ще поеме Общината, останалата - Читалището. 

Изображение - 11403Макет и скици на това, което предстои в централна градска част, снимка: Божидар Генков  

Реализацията трябва да приключи до пролетта на следващата година, каза кметът, което очевидно противоречи на амбицията на Данаил Лалев това да се случи по-скоро. Затова къде сериозно, къде на шега, той намекна, че пролетта трябва да дойде през декември. 

Как всичко това ще бъде опазено от вандали, е изключително важен въпрос, като се има предвид, че недобросъвестни граждани винаги е имало, попита "Севлиево онлайн" кмета. В отговора си той подчерта, че с изграждането на системата за видеонаблюдение вандалските набези в централната градска част значително са намалели, но не изключи новото парково пространство да бъде снабдено с видеокамери. Прожекционното осветление, за което говори архитектът, също ще допринесе мястото да се опази от посегателства. Община Севлиево се ангажира и да поддържа в бъдеще зеления оазис. 

Идеята се родила спонтанно. Като начало трябвало съгласието на Общината да се премахнат изсъхналите борове в зелената площ между Читалището и Централна поща. След като дърветата били освидетелствани и станало ясно, че са изсъхнали, а това ги прави и опасни, се оформило решението за облагородена зелена площ. 

"Благодаря на кмета и заместник-кмета Невена Тодорова за подкрепата и за това, че застанаха зад идеята", каза Данаил Лалев. А идеята се оказа, че е една от многото от така нареченото табло на мечтите, които имат в Читалището и на което всеки, който работи там, пише как би искал да се променя Читалището, това, което се случва в него и около него. 

Проектът се казва "Развигор", което от старобългарски означава "топъл вятър", обясниха още инициаторите за зелени оазис в центъра на Севлиево. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.