В Читалището се създава изкуство от хората и за хората

В сряда ръководството на Народно читалище „Развитие-1870“ се отчете за 2016 година в рамките на годишното отчетно събрание на Читалището. Събранието прие отчета на председателя Данаил Лалев, отчета за приходите и разходите на контролно-ревизионната комисия, план за работа през 2017-та и проекто-бюджета за текущата година.

Едно от основните направления в работата на читалището е Детската школа по изкуствата. „Отдавна отмина времето, в което ученици, желаещи да посещават школата не можеха да бъдат приети в нея, защото липсваха достатъчно места и в класовете се влизаше след труден приемен изпит. При общата за страната тенденция за намаляване броя и при конкуренцията на разнообразни форми на извънкласна работа, част от които безплатни, преподавателите полагат големи усилия за запазване на всяко едно от децата в класовете си“, сподели Данаил Лалев. И изброи постиженията на учениците от школата: възпитаникът на Цветан Радков Волен Ираманов спечели първо място в националния конкурс „Музикални награди 2016”- Казанлък и специалната награда на „Кремона България”, както и специалната награда от ХХ международен конкурс за класическа награда „Академик Марин Големинов”– Кюстендил, а Петър Монев, също възпитаник на Цветан Радков, спечели първа награда от националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче” в Стара Загора.

Малките пианисти на Иглика Грънчарова Лилия Апостолова, Стефани Тотева и Силвия Петкова спечелиха втори награди от престижния международен детски фестивал „Млади таланти”, който се проведе за осми пореден път в София.

Въпреки че в града ни работят още две школи по изобразително изкуство, тази при Читалището има своето място, благодарение усилията на Ива Русинова, каза Данаил Лалев, която с годините е създала и утвърдила уникалния облик на школата и признание не само в Севлиево, но и в страната и чужбина. В дванайсет национални и международни конкурси и изложби са спечелените 25 награди от художниците на Ива Русинова. Читалището се гордее с първите места на Константин Петров, Павла Минкова, Румен Гатев, Ивайла Костова, Алекс Тодорова, Калина Иванова, Кремена Колева, Деница Миткова, Тония Генова, Михаела Маринова, Андрея Маринова и Айдинер Чочев. Наградени деца участваха в национални пленери в Троян, Боженци, Асеновград и Детската Аполония в Созопол, а Константин Петров, Мартина и Елена Велешки подредиха самостоятелни изложби.  

Балетната школа от началото на 2016 година е с нов преподавател - Иванка Цанова, професионална балерина. С нейното идване обучението определено се провежда на по-високо ниво, доказателство за което са участията на децата в годишния концерт на школата, в коледния концерт на Читалището и най-вече при откриването на концерта в Габрово, посветен на 160 години общонародно читалищно дело.

„Водено от идеята да се направи обучението в школата по-достъпно, в началото на тази година Настоятелството за пета поредна година  не повиши учебните такси, правят се и 50% отстъпки от размера на таксите за безработен родител и за второ, обучаващо се дете от едно семейство. В музикалния отдел сега се обучават 54 деца в школи по пиано, класическа китара, тамбура, акордеон, синтезатор и солфеж,  в школата  по изобразително изкуство 35, в балетната школа  - 11“, обобщи читалищния председател.

Много висока бе дадена на школата по народни танци към фолклорния ансамбъл, в която се обучават повече от 130 деца, разпределени в три възрастови групи и подготвителна група за Детския фолклорен ансамбъл, всичките под ръководството на Весела и Йордан Йорданови.

Детският фолклорен ансамбъл „Развитие” с художествен ръководител Весела Йорданова е един от най-добрите художествени колективи на Читалището. Ансамбълът включва танцьори младша възраст, основен състав и певческа група с вокален педагог Николина Ботева, общо малко повече от 70 души. Сред най-големите успехи на ансамбъла през миналата година са специалната награда от ХVI-ия международен фестивал „Децата на Балканите - с духовност в Европа” и участието в Международен фестивал в Гърция. А от миналата година е сформирана група за народно пеене от двадесет 6-7 годишни деца.

Отлично работи с деца и театралният режисьор Никола Узунов, под чието  ръководство през 2016 г. бе поставена нова пиеса - „Билети за рая” по Панчо Панчев. Спектакълът е изигран пред всички детски градини и пред учениците от началния курс в града. А при представянето му на Детско-юношеския куклено-театрален фестивал „Сцена край морето” в Поморие, малкият  Никола Лукянов получи  награда за най-добър театрален дебют. Децата продължиха да играят и пиесата „Трампа за кукуригу“, с която спечелиха първа награда за спектакъл в ХІ Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц – 2016” – Велико Търново. За участието си в тази постановка Соня Цонева получи и наградата за най-добра женска роля.

Традиционно най-предпочитан от севлиевци е ФА „Развитие“, който миналата година има повече от 30 сценични изяви. „Свикнали сме всяко участие на ансамбъла да бъде на професионално ниво и рядко се замисляме, че участниците са самодейци и е много трудно да се поддържа такъв богат и сложен репертоар при текучеството, което се получава в състава поради напускане на завършващите средното си образование ученици и вливането на нови от детския ансамбъл. Основната отговорност за това е на художествения ръководител на ансамбъла Йордан Йорданов, на ръководителката на детския ансамбъл Весела Йорданова и техните помощници Павел Йорданов и Даниел Драганов. Плътно до тях винаги са и професионалистите от оркестъра с музикален ръководител Николай Тотев и певците, ръководени от Николина Ботева“, каза Лалев. А безспорен връх в дейността на фолклорния  ансамбъл „Развитие” е представянето им в VІ-та Световна фолклориада, провела се под егидата на ЮНЕСКО в Мексико през месец август с участието на 46 групи от цял свят. Само за две седмици нашите танцьори са изнесли 11 самостоятелни концерта, едно участие в общ концерт и са участвали в две дефилета с времетраене повече от час. Визитата на ансамбъла стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на община Севлиево, бизнессдружение „Севлиево 21 век”, фирми, обществени организации  и самодейци, което „за пореден път показа, че една амбициозна цел може да се превърне в реалност когато стане обща кауза на общината, бизнеса и целия град“, подчерта Данаил Лалев.

През 2016 година куклено-театралният състав на читалището постави „Котаракът в чизми“ с режисьор Алфидин Ахмедов, за която на ХІІІ Национален фестивал на читалищното театрално изкуство в София Ахмедов получи диплом и златен медал за най-добър съвременен прочит на класическа приказка. С диплом и сребърен медал за актьорско майсторство бе удостоена и Надя Михайлова.

Драматичният театър с ръководител Никола Узунов миналата година постави „Вражалец” на Стефан Костов, с която Отлично бе представянето и на ХІХ Национален фестивал на любителските театри с международно участие – Каварна 2016, където завоюва първа награда за спектакъл, а Даниела Стефанова получи награда за най-добра женска роля. След чудесното представяне на театралните празници в Хисаря, пиесата бе възстановена през есента с някои нови попълнения, но поради отсъствие на актьори, тя не се е играла пред всички, желаещи да я видят. С обвинения към организаторът на читалището се обърна по време на събранието един от актьорите – Марин Маринов. Според него театърът не среща подкрепа за организиране на повече представления. „Насреща съм да намерим решение, ако има проблем“, отвърна Данаил Лалев.

В един съвсем различен жанр се изявяват младежите от рокгрупата „No Limit”, които  се включват в общите изяви на Читалището.

Единайсет награди от конкурси са донесли миналата година творците от литературен кабинет „Пеньо Пенев”, издали са и четири самостоятелни книги.

Фолклорна формация „Веселина” с художествен ръководител Веско Самуилов спечели през 2016-та първа награда от националния фестивал „Искри от миналото”, а от „Евро-фолк” се завърнаха с лауреатско звание и Златен Орфей.

Първа награда от ХІІ Национален фестивал на градската песен „С мечти и блянове крилати” в Сопот донесоха дамите от вокална група „Хармония” с ръководител Пламен Пенчев. Необходим и желан щрих в читалищните концерти е присъствието на дамския хор „Дора Пенева”, който има по-малко изяви, поради спецификата на хоровото изкуство, но работи с ентусиазъм и отговорност под ръководството на Майя Кършулева.

И през 2016 година творбите на фотографите от фотоклуб „Севлиево”, подредени в Бялата галерия на Читалището привличаха вниманието на всички севлиевци, които влизат в читалищната сграда. Две самостоятелни изложби имаха миналата година от клуба - на Майя  Йорданова и Петя Пастухова.

Курсът за овладяване на български народни хора ежеседмично събира около 200 любители на народното изкуство, танцуващи в групи за начинаещи, напреднали и „майстори”. Макар и любители, майсторлъкът им е за завиждане, което се вижда и от участието им на фолклорния събор „На армане с тъпане” в Разлог и  в петия национален събор на групи за български народни хора „Северняшки гайтани”, чийто домакин е Севлиево.  

Това е сътворено в Читалището на Севлиево през 2016-та. Никак не е малко. Само си представете зад изброеното колко часа репетиции има, колко усилия, повторения, пот, сълзи, недоспиване...от всичко, което прави изкуството толкова специално. Защото онзи, който създава изкуство, е два пъти благословен – веднъж с талант и желание да се раздава и втори път – със звездите в очите на онези, за които се раздава.

Сполай ви самодейци на читалище „Развитие-1870“! Нека тази година е по-успешна за всички ви!

 

Читалището кани на два концерта - музикален и балетен
Култура
София Филм Фест събира киноманите от 14 юли под открито небе
Култура
Втора награда и лауреатско звание за трио "Звън" от международен фестивал
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура
Трио "Звън" е отличено "за съхранение и разпространение на българската култура"
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Мира Добрева представи „Столетниците” пред севлиевци
Култура
Мира Добрева представя "Столетниците - благословия или орисия"
Култура
Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
"Пеем с Русия" - концерт на Саня Табакова в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя скулптора Красимир Яков
Култура
Да превърнеш дома си в изложба, а ти да станеш куратор. Възможно е
Култура
Читалището обявява поетичен конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" се открива в Габрово
Култура
"Козият рог" представя Ловешкият театър в Дома на културата
Култура