В Читалището се създава изкуство от хората и за хората

В сряда ръководството на Народно читалище „Развитие-1870“ се отчете за 2016 година в рамките на годишното отчетно събрание на Читалището. Събранието прие отчета на председателя Данаил Лалев, отчета за приходите и разходите на контролно-ревизионната комисия, план за работа през 2017-та и проекто-бюджета за текущата година.

Едно от основните направления в работата на читалището е Детската школа по изкуствата. „Отдавна отмина времето, в което ученици, желаещи да посещават школата не можеха да бъдат приети в нея, защото липсваха достатъчно места и в класовете се влизаше след труден приемен изпит. При общата за страната тенденция за намаляване броя и при конкуренцията на разнообразни форми на извънкласна работа, част от които безплатни, преподавателите полагат големи усилия за запазване на всяко едно от децата в класовете си“, сподели Данаил Лалев. И изброи постиженията на учениците от школата: възпитаникът на Цветан Радков Волен Ираманов спечели първо място в националния конкурс „Музикални награди 2016”- Казанлък и специалната награда на „Кремона България”, както и специалната награда от ХХ международен конкурс за класическа награда „Академик Марин Големинов”– Кюстендил, а Петър Монев, също възпитаник на Цветан Радков, спечели първа награда от националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче” в Стара Загора.

Малките пианисти на Иглика Грънчарова Лилия Апостолова, Стефани Тотева и Силвия Петкова спечелиха втори награди от престижния международен детски фестивал „Млади таланти”, който се проведе за осми пореден път в София.

Въпреки че в града ни работят още две школи по изобразително изкуство, тази при Читалището има своето място, благодарение усилията на Ива Русинова, каза Данаил Лалев, която с годините е създала и утвърдила уникалния облик на школата и признание не само в Севлиево, но и в страната и чужбина. В дванайсет национални и международни конкурси и изложби са спечелените 25 награди от художниците на Ива Русинова. Читалището се гордее с първите места на Константин Петров, Павла Минкова, Румен Гатев, Ивайла Костова, Алекс Тодорова, Калина Иванова, Кремена Колева, Деница Миткова, Тония Генова, Михаела Маринова, Андрея Маринова и Айдинер Чочев. Наградени деца участваха в национални пленери в Троян, Боженци, Асеновград и Детската Аполония в Созопол, а Константин Петров, Мартина и Елена Велешки подредиха самостоятелни изложби.  

Балетната школа от началото на 2016 година е с нов преподавател - Иванка Цанова, професионална балерина. С нейното идване обучението определено се провежда на по-високо ниво, доказателство за което са участията на децата в годишния концерт на школата, в коледния концерт на Читалището и най-вече при откриването на концерта в Габрово, посветен на 160 години общонародно читалищно дело.

„Водено от идеята да се направи обучението в школата по-достъпно, в началото на тази година Настоятелството за пета поредна година  не повиши учебните такси, правят се и 50% отстъпки от размера на таксите за безработен родител и за второ, обучаващо се дете от едно семейство. В музикалния отдел сега се обучават 54 деца в школи по пиано, класическа китара, тамбура, акордеон, синтезатор и солфеж,  в школата  по изобразително изкуство 35, в балетната школа  - 11“, обобщи читалищния председател.

Много висока бе дадена на школата по народни танци към фолклорния ансамбъл, в която се обучават повече от 130 деца, разпределени в три възрастови групи и подготвителна група за Детския фолклорен ансамбъл, всичките под ръководството на Весела и Йордан Йорданови.

Детският фолклорен ансамбъл „Развитие” с художествен ръководител Весела Йорданова е един от най-добрите художествени колективи на Читалището. Ансамбълът включва танцьори младша възраст, основен състав и певческа група с вокален педагог Николина Ботева, общо малко повече от 70 души. Сред най-големите успехи на ансамбъла през миналата година са специалната награда от ХVI-ия международен фестивал „Децата на Балканите - с духовност в Европа” и участието в Международен фестивал в Гърция. А от миналата година е сформирана група за народно пеене от двадесет 6-7 годишни деца.

Отлично работи с деца и театралният режисьор Никола Узунов, под чието  ръководство през 2016 г. бе поставена нова пиеса - „Билети за рая” по Панчо Панчев. Спектакълът е изигран пред всички детски градини и пред учениците от началния курс в града. А при представянето му на Детско-юношеския куклено-театрален фестивал „Сцена край морето” в Поморие, малкият  Никола Лукянов получи  награда за най-добър театрален дебют. Децата продължиха да играят и пиесата „Трампа за кукуригу“, с която спечелиха първа награда за спектакъл в ХІ Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц – 2016” – Велико Търново. За участието си в тази постановка Соня Цонева получи и наградата за най-добра женска роля.

Традиционно най-предпочитан от севлиевци е ФА „Развитие“, който миналата година има повече от 30 сценични изяви. „Свикнали сме всяко участие на ансамбъла да бъде на професионално ниво и рядко се замисляме, че участниците са самодейци и е много трудно да се поддържа такъв богат и сложен репертоар при текучеството, което се получава в състава поради напускане на завършващите средното си образование ученици и вливането на нови от детския ансамбъл. Основната отговорност за това е на художествения ръководител на ансамбъла Йордан Йорданов, на ръководителката на детския ансамбъл Весела Йорданова и техните помощници Павел Йорданов и Даниел Драганов. Плътно до тях винаги са и професионалистите от оркестъра с музикален ръководител Николай Тотев и певците, ръководени от Николина Ботева“, каза Лалев. А безспорен връх в дейността на фолклорния  ансамбъл „Развитие” е представянето им в VІ-та Световна фолклориада, провела се под егидата на ЮНЕСКО в Мексико през месец август с участието на 46 групи от цял свят. Само за две седмици нашите танцьори са изнесли 11 самостоятелни концерта, едно участие в общ концерт и са участвали в две дефилета с времетраене повече от час. Визитата на ансамбъла стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на община Севлиево, бизнессдружение „Севлиево 21 век”, фирми, обществени организации  и самодейци, което „за пореден път показа, че една амбициозна цел може да се превърне в реалност когато стане обща кауза на общината, бизнеса и целия град“, подчерта Данаил Лалев.

През 2016 година куклено-театралният състав на читалището постави „Котаракът в чизми“ с режисьор Алфидин Ахмедов, за която на ХІІІ Национален фестивал на читалищното театрално изкуство в София Ахмедов получи диплом и златен медал за най-добър съвременен прочит на класическа приказка. С диплом и сребърен медал за актьорско майсторство бе удостоена и Надя Михайлова.

Драматичният театър с ръководител Никола Узунов миналата година постави „Вражалец” на Стефан Костов, с която Отлично бе представянето и на ХІХ Национален фестивал на любителските театри с международно участие – Каварна 2016, където завоюва първа награда за спектакъл, а Даниела Стефанова получи награда за най-добра женска роля. След чудесното представяне на театралните празници в Хисаря, пиесата бе възстановена през есента с някои нови попълнения, но поради отсъствие на актьори, тя не се е играла пред всички, желаещи да я видят. С обвинения към организаторът на читалището се обърна по време на събранието един от актьорите – Марин Маринов. Според него театърът не среща подкрепа за организиране на повече представления. „Насреща съм да намерим решение, ако има проблем“, отвърна Данаил Лалев.

В един съвсем различен жанр се изявяват младежите от рокгрупата „No Limit”, които  се включват в общите изяви на Читалището.

Единайсет награди от конкурси са донесли миналата година творците от литературен кабинет „Пеньо Пенев”, издали са и четири самостоятелни книги.

Фолклорна формация „Веселина” с художествен ръководител Веско Самуилов спечели през 2016-та първа награда от националния фестивал „Искри от миналото”, а от „Евро-фолк” се завърнаха с лауреатско звание и Златен Орфей.

Първа награда от ХІІ Национален фестивал на градската песен „С мечти и блянове крилати” в Сопот донесоха дамите от вокална група „Хармония” с ръководител Пламен Пенчев. Необходим и желан щрих в читалищните концерти е присъствието на дамския хор „Дора Пенева”, който има по-малко изяви, поради спецификата на хоровото изкуство, но работи с ентусиазъм и отговорност под ръководството на Майя Кършулева.

И през 2016 година творбите на фотографите от фотоклуб „Севлиево”, подредени в Бялата галерия на Читалището привличаха вниманието на всички севлиевци, които влизат в читалищната сграда. Две самостоятелни изложби имаха миналата година от клуба - на Майя  Йорданова и Петя Пастухова.

Курсът за овладяване на български народни хора ежеседмично събира около 200 любители на народното изкуство, танцуващи в групи за начинаещи, напреднали и „майстори”. Макар и любители, майсторлъкът им е за завиждане, което се вижда и от участието им на фолклорния събор „На армане с тъпане” в Разлог и  в петия национален събор на групи за български народни хора „Северняшки гайтани”, чийто домакин е Севлиево.  

Това е сътворено в Читалището на Севлиево през 2016-та. Никак не е малко. Само си представете зад изброеното колко часа репетиции има, колко усилия, повторения, пот, сълзи, недоспиване...от всичко, което прави изкуството толкова специално. Защото онзи, който създава изкуство, е два пъти благословен – веднъж с талант и желание да се раздава и втори път – със звездите в очите на онези, за които се раздава.

Сполай ви самодейци на читалище „Развитие-1870“! Нека тази година е по-успешна за всички ви!

 

Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура