Търсене

В Дряново "отвориха" Училище за лазарки

В Дряново

Снимка: Община Дряново

В Дряново 27 момичета се записаха в "Училище за лазарки". Първото изпитване на лазарките ще бъде точно на Лазаровден в "Етъра".

Инициативата "Училище за лазарки" датира от 2010 г. и има за цел да съхрани сред младите момичета обичая на лазаруването. С "ученичките" ще работят експерти от етнографски музей на открито "Етъра", които ще ги въведат в символиката на Лазаровден, ще разучат обредни песни и танци, а на 8 април ще участват и във възстановка на обичая в Дряново и в музей "Етър".

С нетърпение очакваме 8 април, когато прекрасните дряновски моми ще озарят града с усмивки, песни и танци. Те ще тръгнат от паметника на майстор Колю Фичето, ще минат по главната улица, по пешеходната зона, през възрожденски архитектуен ансамбъл "Старата улица" и ще стигнат до каменния мост над р. Дряновска, откъдето ще хвърлят своите венчета във водата, написаха по повод училището за лазарки от Община Дряново.

Местната Община е съорганизатор на инициативата, която се ерализира съвместно с Историческия музей в Дряново, Народно читалище "Развитие-1869", музей "Етъра" и Средно училище "Максим Райкович" в Дряново.

Лазровден се отбелязва на осмия ден преди Великден. Според народната традиция празникът е наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ и е сред най-важните в календара на българите, посветен на любовта и плодородието. В обичая, който се изпълнява на този ден, могат да участват само момичета между 10 и 16 години. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!