Търсене

В галерия "Видима": „Междупланетарни номади 2.0“ - самостоятелна изложба арт стъкло на Пламен Кондов

В галерия

Изложбата, която предстои да бъде открита в галерия „Видима“, ще превърне експозиционното пространство в космическа станция за междупланетарни полети и място за среща на различни земни и извънземни видове, интелигентни роботи и пътешественици не само в пространството, но и във времето.

Така управителят на галерия "Видима" Сава Христов започва представянето на изложбата на Пламен Кондов. "Футуристичната обстановка, в която ще попаднат всички гости на събитието, младият и талантлив артист Пламен Кондов постига с помощта на един от най-трудните за боравене материали – стъклото, вдъхновен от фантастиката в литературата и киното, от научния, технически и цивилизационен прогрес, и разбира се от неговите уникални физико-химични свойства", споделя Сава Христов.

Стъклото има дълголетна връзка в изследването на космоса, денс то се използва активно в космическото инженерство, но именно благодарение на оптични му свойства още преди повече от 400 години Галилей прави първите наблюдения на космически обекти.

Кой е Пламен Кондов?

Роден в Ямбол през 1992 г., в момента живее и твори в с. Поликраище, Великотърновско. Той е завършил средното си образование в НХГ „Димитър Добрович“ в гр. Сливен, със специалност Иконопис. Завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, бакалавър по „Стенопис“ от 2016 г., магистър по „Дизайн на стъклото“ от 2017 г., а от скоро Доктор по стенопис, асистент към катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ, преподава „Стенопис“, „Перспектива“, „Цветознание“. Хоноруван преподавател в специалност „Стъкло“ в Нов Български Университет. Специализира по различни програми и стипендии в Чехия, Германия, Холандия, Румъния, Сърбия. Творческите му изяви започват преди 10 години и за този период натрупва близо 40 участия в различни общи и международни изложби, носител е на няколко награди, една от които „Трета награда“ от Фестивала на стъклото в Люксембург 2019, както и „Първа награда“ за скулптура в изложба на великотърновските художници 2021 г. В творчеството си използва голямо разнообразие от техники за работа със стъкло, което му позволява да експериментира и да създава сложни и нестандартни произведения.

Стъклото и междупланетарните номади

Междупланетарни номади 2.0“ е трета самостоятелна изложба за младият автор, като преди малко повече от месец изложбата му „Междупланетарни номади“ беше част от едно световно събитие в София, а именно „Международното биенале на стъклото“, което се провежда в България за четвърти пореден път. Интересни са думите за изложбата на куратора Христина Барева: „(творбите му) …носят имената на герои на Айзък Азимов, на фигури от поп културата, преработени цитати на Рей Бредбъри, заглавия, които са част от истинската история на космонавтиката и архетипни символи на човешката култура. Интерпретация на универсални визуални метафори, съчетани с графичните форми, които асоциираме с научната фантастика, умело кръстосани и стилизирани като древни артефакти от миналото. разходката в галерията е полет през личния космос от изразни средства на стъклото, които Пламен Кондов владее. Наблюдателите се намираме по средата на тази многопластова история, водена от един много личен интерес за артиста, който наблюдава своята позиция във времето и осмисля концептуално, инженерно, майсторски и с чувствителност перспективите на бъдещето за всички ни…“

Авторът за концепцията на изложбата:

„Вечно жадният за нови знания и хоризонти човешки ум постоянно се стреми към нови пространства, които да засели с присъствието си и да остави отпечатъка си там, където никой досега не е. Пътят към тези нови хоризонти минава през безкраен океан от безтегловната Космическа шир. В динамиката на 21 век, когато пред всеки има толкова много възможности, а научните открития се случват с все по-бързи темпове, човешкият вид има нужда да осмисли посоката, в която ще поеме занапред. Това е време, в което индивида трябва да се опита да живее в настоящето, без да губи основните си човешки характеристики. Сега е момент за оценка и преосмисляне на това какво сме си представяли, че ще се случи за този половин век, и какво в действителност се случва. Човешките космически мисии бяха заменени от роботизирани такива. А човекът навлиза все по-дълбоко не в дълбините на Космоса, а в дълбоките води на виртуалния свят. Нуждата на човек да разширява своите хоризонти се пренесе в една друга реалност, където той е под контрол или пък е контролиран... Дали това е правилно? Дали нямаме нужда да обърнем поглед обратно към необятното пространство от бели точици и да вдигнем глава от светещите пиксели. Това са част от въпросите зададени към зрителя чрез творбите ми в тази изложба.“

Ако вече сте заинтригувани, ако сте фенове на науката или старите космически романи, ако сте ценители на арт стъклото, ако искате да видите нещо уникално и нестандартно, но и искате да подкрепите българските творци и младите таланти, заповядайте в галерия „Видима“ на 22 ноември от 18:00 ч. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!