В Хаджистояновото училище: Габрово и Севлиево в Първата световна война
снимки: Исторически музей Севлиево

Съвместната изложбата на Регионален исторически музей – Габрово и Исторически музей – Севлиево „Габрово и Севлиево в Първата световна война” ще бъде изложена в Исторически музей – Севлиево от 13 октомври 2017 год. Изложбата е посветена на 100-годишнината от участието на страната ни в Първата световна война. В нея са представени фотоси, документи и вещи на участници във войната от двете общини, а всички експонати са от фонда на двата музея.

Севлиевският музей представя над 70 експоната от войната. Голям брой от тях са оригинални снимки на севлиевски бойци, които дават документална представа за войнишкия живот на фронта. Има и пощенски картички, писма до роднини, близки и приятели от фронта. Сред тях са снимки на поручик Марин Иванов Конов, който след това става кмет на Севлиево, на брат му Венко Конов, загинал във войната, на поручик Иван Филев и други севлиевци. Интересни са и фотосите на трофейно оръжие на 34-ти Троянски пехотен полк, свален английски аероплан, проспекти към Дойранската позиция и много други.

Голяма част от представените документите са на капитан Марин Тодоров от Севлиево, участник във  войните за национално освобождение и обединение на българските земи в периода (1912 – 1918 г.). Сред изложените вещи са: ордени и медали на севлиевски бойци, манифест към българския народ за обявяване на война на Сърбия, офицерска шапка на капитан Рачо Николов Пенков, загинал край Дойран, австрийска военна шапка, противогаз, военни шанцови инструменти – кирка и лопата, превързочни материали, гилзи от снаряди и войнишко творчество – вази, канче, пепелник, чашка от гилзи, ножче за рязане на писма от снаряд и други.

РИМ – Габрово се представя с около 80 културни ценности. Сред тях са снимки на първият военен летец от Габрово Никола Дремсизов, панорамни снимки на Габрово, направени от цепелин през 1916 г., от военните действия на 23-ти Шипченски полк, войнишки бит, пощенски картички и карикатури от времето на войната.

Сред предметите има бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателни медали, предмети от войнишко творчество – дървена табакера, пръстени и други. В текста към експозицията е представен бойния пътна на 23-ти Шипченски полк, в който служат най-много габровци и кратки сведения за убитите от габровска област и града.

Изложбата може да бъде видяна и в Нощта на музеите, тази събота, на 14 октомври, между 19.00 и 24.00 часа, когато вратите на Хаджистояновото училище и Градската художествена галерия ще бъдат отворени за посетители, а входът за всички е свободен. 

 

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество