В Хаджистояновото училище: Габрово и Севлиево в Първата световна война
снимки: Исторически музей Севлиево

Съвместната изложбата на Регионален исторически музей – Габрово и Исторически музей – Севлиево „Габрово и Севлиево в Първата световна война” ще бъде изложена в Исторически музей – Севлиево от 13 октомври 2017 год. Изложбата е посветена на 100-годишнината от участието на страната ни в Първата световна война. В нея са представени фотоси, документи и вещи на участници във войната от двете общини, а всички експонати са от фонда на двата музея.

Севлиевският музей представя над 70 експоната от войната. Голям брой от тях са оригинални снимки на севлиевски бойци, които дават документална представа за войнишкия живот на фронта. Има и пощенски картички, писма до роднини, близки и приятели от фронта. Сред тях са снимки на поручик Марин Иванов Конов, който след това става кмет на Севлиево, на брат му Венко Конов, загинал във войната, на поручик Иван Филев и други севлиевци. Интересни са и фотосите на трофейно оръжие на 34-ти Троянски пехотен полк, свален английски аероплан, проспекти към Дойранската позиция и много други.

Голяма част от представените документите са на капитан Марин Тодоров от Севлиево, участник във  войните за национално освобождение и обединение на българските земи в периода (1912 – 1918 г.). Сред изложените вещи са: ордени и медали на севлиевски бойци, манифест към българския народ за обявяване на война на Сърбия, офицерска шапка на капитан Рачо Николов Пенков, загинал край Дойран, австрийска военна шапка, противогаз, военни шанцови инструменти – кирка и лопата, превързочни материали, гилзи от снаряди и войнишко творчество – вази, канче, пепелник, чашка от гилзи, ножче за рязане на писма от снаряд и други.

РИМ – Габрово се представя с около 80 културни ценности. Сред тях са снимки на първият военен летец от Габрово Никола Дремсизов, панорамни снимки на Габрово, направени от цепелин през 1916 г., от военните действия на 23-ти Шипченски полк, войнишки бит, пощенски картички и карикатури от времето на войната.

Сред предметите има бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателни медали, предмети от войнишко творчество – дървена табакера, пръстени и други. В текста към експозицията е представен бойния пътна на 23-ти Шипченски полк, в който служат най-много габровци и кратки сведения за убитите от габровска област и града.

Изложбата може да бъде видяна и в Нощта на музеите, тази събота, на 14 октомври, между 19.00 и 24.00 часа, когато вратите на Хаджистояновото училище и Градската художествена галерия ще бъдат отворени за посетители, а входът за всички е свободен. 

 

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество