Търсене

В Хаджистояновото училище ще бъде експонирана уникална бронзова позлатена хидрия

Тя произхожда от местността Поленици, до село Градница и ще остане в Севлиево до 18 май т.г.
В Хаджистояновото училище ще бъде експонирана уникална бронзова позлатена хидрия
По повод Международния ден на музеите на 14 май от 19 ч. до полунощ вратите на Исторически музей Севлиево ще бъдат отворени в рамките на инициативата „Нощ на музеите“. Посетителите ще могат да видят за първи път уникална бронзова позлатена хидрия. Експонатът се съхранява в Регионалния исторически музей в Габрово и ще остане в Музея на Севлиево до 18 май.
 
Бронзовата хидрия произхожда от местността Поленици, до село Градница. Там през 1971 г. екип, ръководен от Георги Китов, разкопава три могили и сред находките е хидрията, която представлява съд за вода. Има две хоризонтални дръжки, служещи за повдигане и носене на съда и една вертикална за отливане на водата в по-малки съдове. 
 
Изображение - 10732 Хидрията била носена с вертикалните дръжки, когато е пълна и с хоризонталната, когато е празна. Поради големите си размери тези съдове понякога се използват като урна за съхранение на пепелта на техния притежател. Поради високата си стойност, те често се поставят като гробен дар. Такъв е и случаят с хидрията, която ще бъде показана в „Нощ на музея“ в Севлиево.
 
Погребението край Градница е станало в самия край на V век пр. Хр., като хидрията е малко по-ранна. Покойникът е бил положен на сравнително равна площадка от трамбована глина, която се издига на 5 метра над терена. Останките му са открити върху дървена подложка, с глава на север, а погребалните му дарове - в близост до дясната ръка. Направена е висока клада от тънкостеблени дървета, която е с диаметър 8 - 9 метра.
Върху останките е натрупана могила от средно големи плочести камъни. Върху тази каменна могила са натрупвани още пластове пръст. Знатният тракиец е погребан заедно с коня си, чийто скелет е намерен на 2 метро северно от кладата.
 
Поради това, че хидрията е горяла, са се разпоили дръжките и силно е пострадала позлатата по нея. Особено впечатляваща е една от дръжките. Крилатата сирена на вертикалната дръжка е високо художествено произведение на старогръцкото изкуство. Сирените са митологични създания, тясно асоциирани с темата за смъртта. Според някои древни гръцки митове някога те били млади момичета, превърнати в полужени-полуптици от богинята Деметра - като наказание за това, че видели отвличането на Персефона и не и помогнали.
 
Предметът свидетелства за търговските връзки на тракийските скотовъдни племена в севлиевско с изявени градски центрове на античния свят. Според характерните си стилови особености, най-вероятно тази хидрия произхожда от древногръцка Атика. Изключително луксозният предмет е показател за големите финансови възможности на тракийската аристокрация в севлиевския край, както и за естетическия вкус и стремеж към лукс на нашите предшественици.
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!