В "Идеал Стандарт-Видима" изпратиха стажантите от 2017-та

Днес ръководителите на отдели и дирекции в "Идеал Стандарт-Видима" АД се събраха, за да изпратят стажантите на компанията за 2017 година. Церемонията по закриването на тазгодишната стажантска програма традиционно премина емоционално, но и твърде полезно. В открит разговор с ръководството на компанията самите стажанти споделиха впечатленията си от организацията на работата на различни позиции в заводите на компанията, задаваха въпроси и отговаряха на такива. 

Оказа се, че ръководителите също има какво да научат от лятното попълнение в "Идеал Стандарт-Видима". Какво ви хареса, какво бихте променили, кое ви провокира, от какво сте най-доволни, бихте ли се върнали в нашите заводи са само част от въпросите, които задаваха на стажантите. Някои от младите хора вече имат опит в стажантската програма на дружеството и бяха по-смели в преценките си, други, начинаещите, бяха по-плахи. Но над всички витаеше атмосфера на приятелство и оптимизъм, от което бе ясно, че и двете страни са удовлетворени от програмата.

Двайсет стажанти работиха през летните месеци в заводите на "Идеал Стандарт-Видима". Те бяха разпределени в отделите "Финансово обслужване", "Техническо развитие", "Eлектротехника", "Информационни технологии", "Организиране и планиране на производството", "Управление на материалите", "Логистика", в IT-сектора. Всички стажанти са студенти в български и чуждестранни университети, а за да бъдат наети те трябваше да имат много добър успех за последните два семестъра и да владеят английски език.

Днес стажантите бяха поздравени от Ярослав Дончев - председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД и Милена Богданова - директор "Човешки ресурси" за Източна Европа. "Благодарим, че бяхте част от нашия екип. Тази програма ми е скъпа, защото самият аз съм бил стажант в компанията", сподели г-н Дончев, когото стажантите помолиха да отвори шампанско по случай закриването на програмата. "Не знаех, че ще започнем с шампанско", пошегува се Милена Богданова, чиято е отговорността за подбора на кадрите в компанията и която винаги е споделял позитивното си отношение към стажантската програма, чрез която в компанията са започнали и продължават да работят немалко специалисти.

Стажантската програма на "Идеал Стандарт-Видима" в този си формат съществува от 2006 година. Началото обаче е от по-рано, когато стаж в заводите на фирмата са преминавали предимно студенти - деца на работещи в заводите. Днес стажантите на "Идеал Стандарт-Видима" са един от източниците на квалифицирани кадри за компанията, тъй като немалка част от тях след дипломирането си започват работа в трите й завода, в които работят 3200 души, което прави компанията най-големия работодател в региона. 

написано от Емилия Димитрова

От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
"Севлиево 21 век" - жив организъм, който мисли и работи динамично
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес