В клуба по дебати няма „АЗ“, а работа в екип и единомислие

Миналата седмица клубът по дебати в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ бе домакин на обучителен семинар, който се проведе съвместно с клуба по дебати към СУ ,,Максим Райкович“- Дряново. Инициативата бе по проект „Твоят час“.

В рамките на семинара младите хора споделиха знания и опит в сферата на публичното говорене, като се водеха от основната цел - постигане на качествена промяна в начина, по който комуникираме и обменяме информация. А качествената промяна става чрез решаване на казуси. На пръв поглед изглежда сложно, но учениците харесват заниманията, защото се учат на ефективни техники за ясно и аргументирано говорене, споделя ръководителят на севлиевския клуб Емилия Петрова – преподавател по български език и литература в ПГМЕТ. „Тук няма АЗ, а работа  в екип и единомислие. Идентифицират се проблеми, изясняват се причините и се предлагат решения“, обяснява още г-жа Петрова.

И ако някой се пита кому е нужно да излага в реч мнението си, участниците в клубовете по дебати в Севлиево и Дряново са готови да го оборят. Те знаят, че речите са неразделна част от съвременния живот. А за да бъде речта максимално успешна, е важно да се използват аргументи. В гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ гостите от Дряново показаха стратегии за просто и сложно аргументиране, а домакините ги запознаха с принципите и изискванията на Британски парламентарен дебат /б.ред. състезанията по дебати се провеждат на този формат/.

Двата отбора се надпреварваха да накарат публиката да им повярва по теми от младежкия живот – „За и против Фейсбук" и „Преписването - начин за оцеляване в училище“.

Девизът на клубовете по дебат е „Уча се чрез забавление“. А двата клуба са част от изградената българска дебатьорска мрежа и имат дългогодишна история. Ръководител на дряновския клуб е Мария Димитрова.

След дебатите, участниците в клубовете отдъхнаха на Хоталич, където напълно по младежки разпуснаха, но и се показаха на гостите си средновековният град-крепост.

Клубът по дебати е място за градивен спор, където всяко мнение се цени и всеки желаещ да се включи е добре дошъл. Дебати не е самоцелна дейност, тя е  в помощ на обществото, и изисква подкрепа - дарения, спонсорство, партньорства, категорични са ръководителките на двата клуба.

 

 

 

Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование