В клуба по дебати няма „АЗ“, а работа в екип и единомислие

Миналата седмица клубът по дебати в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ бе домакин на обучителен семинар, който се проведе съвместно с клуба по дебати към СУ ,,Максим Райкович“- Дряново. Инициативата бе по проект „Твоят час“.

В рамките на семинара младите хора споделиха знания и опит в сферата на публичното говорене, като се водеха от основната цел - постигане на качествена промяна в начина, по който комуникираме и обменяме информация. А качествената промяна става чрез решаване на казуси. На пръв поглед изглежда сложно, но учениците харесват заниманията, защото се учат на ефективни техники за ясно и аргументирано говорене, споделя ръководителят на севлиевския клуб Емилия Петрова – преподавател по български език и литература в ПГМЕТ. „Тук няма АЗ, а работа  в екип и единомислие. Идентифицират се проблеми, изясняват се причините и се предлагат решения“, обяснява още г-жа Петрова.

И ако някой се пита кому е нужно да излага в реч мнението си, участниците в клубовете по дебати в Севлиево и Дряново са готови да го оборят. Те знаят, че речите са неразделна част от съвременния живот. А за да бъде речта максимално успешна, е важно да се използват аргументи. В гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ гостите от Дряново показаха стратегии за просто и сложно аргументиране, а домакините ги запознаха с принципите и изискванията на Британски парламентарен дебат /б.ред. състезанията по дебати се провеждат на този формат/.

Двата отбора се надпреварваха да накарат публиката да им повярва по теми от младежкия живот – „За и против Фейсбук" и „Преписването - начин за оцеляване в училище“.

Девизът на клубовете по дебат е „Уча се чрез забавление“. А двата клуба са част от изградената българска дебатьорска мрежа и имат дългогодишна история. Ръководител на дряновския клуб е Мария Димитрова.

След дебатите, участниците в клубовете отдъхнаха на Хоталич, където напълно по младежки разпуснаха, но и се показаха на гостите си средновековният град-крепост.

Клубът по дебати е място за градивен спор, където всяко мнение се цени и всеки желаещ да се включи е добре дошъл. Дебати не е самоцелна дейност, тя е  в помощ на обществото, и изисква подкрепа - дарения, спонсорство, партньорства, категорични са ръководителките на двата клуба.

 

 

 

В СУ "Васил Левски" ще отбележат патронния си празник на живо във фейсбук
Образование
Със свои сили в ДГ "Пролет" обновяват сценичните костюми на децата
Образование
В ПГМЕТ представиха бъдещата STEM среда
Образование
Затварят училищата за големите ученици в област Габрово
Образование
Ученици станаха маратонци по четене
Образование
За пета година Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Образование
Ученици се класираха за националния кръг на "Мога и зная как"
Образование
Онлайн отбелязва патронния си празник Детски комплекс "Йовко Йовков"
Образование
Тримесечно онлайн обучение предлага Езиков център "Видима"
Образование
Евгени Генов - национален победител в конкурса „SUPER STEM 2020“
Образование
Здравният министър в оставка обяви кои ученици кога влизат в клас
Образование
Първо пробно стажуване за най-малките машинни техници от ПГМЕТ
Образование
Три гимназии в областта получават до 300 хил. лв. за иновации
Образование
Взаимноучителната метода в 21 век - в музея, но в действие
Образование
Връщат се присъствените занятия в обучителните школи и центрове
Образование
Боян Боевски представя област Габрово в състезание по компютърно програмиране
Образование