В клуба по дебати няма „АЗ“, а работа в екип и единомислие

Миналата седмица клубът по дебати в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ бе домакин на обучителен семинар, който се проведе съвместно с клуба по дебати към СУ ,,Максим Райкович“- Дряново. Инициативата бе по проект „Твоят час“.

В рамките на семинара младите хора споделиха знания и опит в сферата на публичното говорене, като се водеха от основната цел - постигане на качествена промяна в начина, по който комуникираме и обменяме информация. А качествената промяна става чрез решаване на казуси. На пръв поглед изглежда сложно, но учениците харесват заниманията, защото се учат на ефективни техники за ясно и аргументирано говорене, споделя ръководителят на севлиевския клуб Емилия Петрова – преподавател по български език и литература в ПГМЕТ. „Тук няма АЗ, а работа  в екип и единомислие. Идентифицират се проблеми, изясняват се причините и се предлагат решения“, обяснява още г-жа Петрова.

И ако някой се пита кому е нужно да излага в реч мнението си, участниците в клубовете по дебати в Севлиево и Дряново са готови да го оборят. Те знаят, че речите са неразделна част от съвременния живот. А за да бъде речта максимално успешна, е важно да се използват аргументи. В гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ гостите от Дряново показаха стратегии за просто и сложно аргументиране, а домакините ги запознаха с принципите и изискванията на Британски парламентарен дебат /б.ред. състезанията по дебати се провеждат на този формат/.

Двата отбора се надпреварваха да накарат публиката да им повярва по теми от младежкия живот – „За и против Фейсбук" и „Преписването - начин за оцеляване в училище“.

Девизът на клубовете по дебат е „Уча се чрез забавление“. А двата клуба са част от изградената българска дебатьорска мрежа и имат дългогодишна история. Ръководител на дряновския клуб е Мария Димитрова.

След дебатите, участниците в клубовете отдъхнаха на Хоталич, където напълно по младежки разпуснаха, но и се показаха на гостите си средновековният град-крепост.

Клубът по дебати е място за градивен спор, където всяко мнение се цени и всеки желаещ да се включи е добре дошъл. Дебати не е самоцелна дейност, тя е  в помощ на обществото, и изисква подкрепа - дарения, спонсорство, партньорства, категорични са ръководителките на двата клуба.

 

 

 

Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование
В осем гимназии има свободни места след третото класиране
Образование
Шест гимназии запазват статута си на училища с национално значение
Образование
Ученици от ПГМЕТ бяха на летен лагер в по Национална програма „Отново заедно“
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
До 15 лв. от държавата за профилактика на учители, преболедували Covid-19
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование