В края на април съветниците летят за Лазурния бряг
снимка: Ница, крайбрежният булевард, pixabay.com

В края на април общинските съветници на Севлиево заминават за Ница, потвърди преди дни председателят на ОбС Здравка Лалева. Подробностите около пътуването обаче още не били уточнени, каза тя. Единственото, което разкри, е че групата ще остане в Ница три, четири дни и ще има поне две работни срещи. Лалева отрече да става дума за екскурзия, а за обмяна на добри практики. С кого и по какви въпроси ще се срещат народните избраници и каква част от общинския бюджет ще покрие престоя им в един от хубавите и скъпи курорти на френското средиземноморско крайбрежие, още нямало яснота.

В тази връзка на вчерашното редовно заседание на общинския съвет съветникът от опозицията Йордан Стойков /БСП/ поиска към предварителния дневен ред да бъде добавено предложението му с парите, планирани за задграничното пътуване, да се започне ремонт в терапевтично отделение на общинската болница, за чието лошо състояние преди дни една от националните телевизии е излъчила репортаж. „Как да обясним на един работник в „Идеал Стандарт-Видима“ /б.ред. най-големият работодател в Северна България, с три завода в Севлиево/, че веднъж плаща чрез труда си даренията, които фирмата му прави за града, а втори път чрез местните данъци, които плаща като физическо лице, заплаща пътуването на съветниците в чужбина?“, попита Стойков.

Предложението му обаче не стана част от дневния ред на заседанието, отхвърлено с 14 гласа „въздържал се“, 7 „против“ и само пет гласа подрепа.

Според неофициална информация групата, която ще пътува до Ница, включва и част от ръководния екип на Община Севлиево. Кои служители ще пътуват обаче, също е тайна.

Тъй като от ръководството на ОбС твърдят, че един месец преди пътуването, подробностите за него още се уточняват, „Севлиево онлайн“ направи свое проучване за това колко биха могли да струват на данъкоплатците отиването и престоят на френската Ривиера.

Редовните авиокомпании не изпълняват директни полети от София до Ница и предлагат полети с едно или с две прекачвания. Подозираме, че севлиевските съветници няма да губят време по летищата и ще пътуват с едно прекачване. Колкото по-кратък е престоят между два полета обаче, толкова е по-скъп самолетният билет. По наши сметки той ще струва между 400 и 500 евро на човек, тъй като за групови пътувания авиокомпаниите и туроператорите правят отстъпки. Евтини полети има с нискотарифните превозвачи, един от които предлага директен полет от София до Ница, но с ограничение за багаж до 10 кг, заради което предполагаме, че подобен вариант не е сред избраните.

Предлагането на хотели в Ница е голямо и зависи от местоположението на хотела и неговата категория. Изключваме вариант общинските съветници да изберат хотел с две звезди, затова търсим цени на хотел от три звезди и нагоре /б.ред. не е изключено да бъде избран и по-скъп вариант/.  Бърз преглед на предлагането наистина обърква, тъй като възможностите са много, а цените за три нощувки, ако приемем, че толкова ще останат в Ница избраниците, варират от 450 лв. до над 1000 лв. Има и по-скъпи варианти, за СПА хотели.

Заради тайната, обвила пътуването до Ница, всичко свързано с него е по-скоро догадки. Елементарната сметка обаче сочи, че то едва ли ще струва по-малко от 1500 лв. на човек. Не е ясно и дали всички съветници са потвърдили, че ще пътуват. Неофициално се говори, че групата ще включва 25 съветници и няколко общински служители. Което означава, че около 50 хил. лв. от бюджета на Севлиево ще отидат, за да стъпят избрани в града, за който някой беше казал, че е като кутия със съкровища, забравена на Лазурния бряг.

автор: Емилия Димитрова

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество