Търсене

В Музея: Кою Денчев - художникът, нарисувал Паисий

В Музея: Кою Денчев - художникът, нарисувал Паисий

Да си спомним за големия Кою Денчев (1920-1984) - под това име в малката зала на Хаджистояновото училище  е експонирана изложба.

Кой е Кою Денчев? Роден е на 5 април 1920 г. в севлиевското село Горна Росица. Заради недоимъкът в селското семейство, а и заради неспокойният си дух младежът учи в гимназиите в Габрово, Севлиево и Троян и завършва средното си образование във Велико Търново.  Още като ученик  Кою Денчев илюстрира календара на есперантското дружество за 1939 година. Именно в старопрестолния град   той прави първата си изложба от карикатури. Неговите съвременници го помнят като човек духовит и с живо чувство за хумор.

През 1945 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Прави академична кариера и от 1972 г. е професор, а по-късно и шеф на катедра „Рисуване” в Националната художествена академия. Създава поредица от живописни композиции, в които личи умението да композира стегнато и изгражда образите с подчертано живописно чувство. Работи и в областта на детската илюстрация и плакат. Проф. Кою Денчев излага свои творби в десетки изложби в България и чужбина.

 Големият живописец умира през 1984 г.

Безспорно името на проф.Кою Денчев винаги ще се свързва с най-популярната му картина - „Отец Паисий Хилендарски”, позната на всяко българско дете от учебниците по история.

Тя е собственост и се съхранява в Националната художествена галерия. Отпечатана е дори върху пощенска марка на ЮНЕСКО.

На тази картина и голямата и популярност музейните уредници са отделили специално внимание в настоящата изложба.

 

написано от Исторически музей Севлиево

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!