Търсене

В област Габрово към момента са се установили 110 бягащи от войната украински граждани. Как може да помогнем?

В област Габрово към момента са се установили 110 бягащи от войната украински граждани. Как може да помогнем?

В Областна администрация Габрово е разкрит Областен координационен център във връзка с приемането на територията на областта на бягащи от войната в Украйна украински граждани, съобщават от институцията. Центърът се ръководи от областния координатор Кристина Сидорова, чиято задача е да работи в синхрон с всички институции, да анализира и обобщава информация, да оказва необходимата помощ и подкрепа за максимално привличане на обществен, граждански и бизнес ресурс за решаване на възникнали трудности в процеса на адаптация на пристигналите от Украйна лица.

Към момента на територията на област Габрово са регистрирани 110 души – предимно майки с деца на възраст от 2 до 17 години. В община Габрово са настанени 87 души. От тях 22 са в хотелската част на Техническия университет и комплекс „Сигнал“, останалите са в честни домове.

В Община Дряново са пристигнали осем украинци, в Севлиево са 13. Част от установилите се в Севлиево са настанени в хотел „Хелиос“, друга – в частни домове. В частен дом са настанени и двама души в Община Трявна.

Всеки от украинските граждани при регистрирането си в отдел „Миграция“ попълва анкетна карта, където отбелязва своите специфични нужди – както материални, така и желание за работа и сфера на дейност, необходимост от обхващане на децата в училище или детска градина. Областният координатор, заедно с представителите на общините Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, държавните структури, БЧК, Ротари клуб, бизнессдружение "Севлиево 21 век", доброволци от габровските групи за взаимопомощ „Добрини за Габрово“ и „Габровските майки и татковци“, съдействат за своевременно удовлетворяване на нуждите на бежанците.

От утре, 12 март, в габровската спортна зала „Орловец“ ще бъде открит сборен пункт за помощи, където по инициатива на „Добрини за Габрово“ всеки ще може да отнесе необходимите продукти за настанените украински граждани. Приемат се пакетирани дълготрайни хранителни продукти; консерви; кафе; чай; санитарни материали; домакинска посуда; електрически кани за топла вода.

Продуктите могат да бъдат предавани на служебния вход на спортната зала в делнични дни от 09:00 до 19:00 ч , след което ще бъдат сортирани и разпределяни по направления.

Всеки, който има желание да предостави своя апартамент или къща за настаняване, може да подаде информация на областния координатор Кристина Сидорова на имейл helpukraine@gb.government.bg или на тел. 0898 815464.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!