Търсене

В област Габрово са установени пациенти с положителни проби за грипен вирус тип А

Севлиево онлайн
Осигурени са безплатни противогрипни ваксини за хора на 65 и пов

Снимка от silviarita от Pixabay

Поради завишена заболяемост от грип и остри респираторни инфекции през изминалата седмица, от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово са изпратили в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ София проби от пациенти с грипоподобни симптоми за диагностика. Резултатите на трима са положителни за грипен вирус тип А.

Във връзка с това от здравната инспекция напомнят, че грипните вируси засягат дихателните пътища - нос, трахея, бели дробове. Заболяването е силно заразно и обикновено започва с внезапно с втрисане и протича с отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, суха и дразнеща кашлица, хрема, висока температура.

Ако имате подобни симптоми незабавно се обърнете към личния си лекар, съветват здравните инспектори.

С имейл до медиите оттам се обръщат към обществеността с препоръка през периода на повишена заболяемост от грип да се носят лицеви маски, да се избягва контактуването с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства.

Грипът (инфлуенца) е респираторно заболяване, което се причинява от четири типа грипни вируси – A, B, C и D. Грипните вируси A, B и C могат да се разпространяват при хората. Въпреки това, само грипните вируси A и B причиняват сезонните епидемии от респираторни заболявания, които се появяват всяка година.

Някои хора са изложени на повишен риск от развитие на сериозни усложнения от грип. Тези усложнения могат да включват пневмония или влошаване на съществуващо състояние, като астма. Необходимо е да бъде посетен лекар, ако бъде заподозряно, че пациент има грип.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!