В ПГ "М. Попов" празнуват 59 г. от създаването на училището

Празнична е седмицата в Професионална гимназия "Марин Попов", през която от училището ще отбележат 59 години от създаването му.

Вече се проведе футболния турнир по класове, а утре предстои иновативния „Урок по родолюбие”, на който ще присъстват учениците от цялото училище. Учениците ще представят свои презентации и есета по теми, свързани с историята на училището и града, а компетентно жури вече е оценило най-добрите работи.

На 30 ти март деветокласниците ще поднесат цветя и ще почетат паметта на патрона на гимназията Марин Попов пред паметната му плоча до завод „Росица”, на едноименната улица "Марин Попов".

Кулминацията на честванията е на 31 март, когато е роден патрона на училището. За тогава са предвидени майсторско управление на лек автомобил, на колесен трактор, работа с косачка и сеносъбирач, както и забавни игри като теглене на въже, бягане с чувал и носене на топка. 

Гимназията по селско стопанство, каквато е при създаването си днешната ПГ носи името на Марин Попов, роден на 31 март 1888 г. в севлиевското село Душево. Онези, които са го познавали, пишат в спомените си, че Марин Попов усещал земята както малцина умеят. Вероятно заради близостта си с нея завършва селскостопанско училище. Още като ученик бил забелязан с неспокойния си дух, любознателност и будна мисъл. След като се завръща в бащиния край, започва да прилага идеите си, да запознава съселяните си с модерни селскостопански машини, да убеждава хората в необходимостта от прилагането на нови технологии за създаване на съвременно земеделско стопанство. С дълбоките си познания и убедителност привлича много привърженици и се заема с изграждането на земеделски синдикат – революционно и изключително опасно за времето си начинание. Той е съосновател на Популярната банка в Севлиево и на водния синдикат „Росица”. В мечтите си вижда построения вече язовир, каналите, които кръстосват полето и напояват града. Вижда и железопътната линия от Павликени, продължена до язовирната стена. В мечтите си предусеща грандиозния възход.

До 2013 година гимназия „Марин Попов“ е на подчинение на Земеделското министерство. На 11 юли същата година със заповед на просветния министър се обединяват две училища – гимназията по селско стопанство и гимназията по керамика и мебелно производство, като приемат името ПГ „Марин Попов“. Училището вече е общинско, но продължава да предлага специфичните специалности и обучение по професии, които са единствени в региона:  „Механизация на селското стопанство“, „Дезайн в силикатното производство“, „Производство на мебели“, „Икономика и малък бизнес“.

 

Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование