В ПГ "М. Попов" празнуват 59 г. от създаването на училището

Празнична е седмицата в Професионална гимназия "Марин Попов", през която от училището ще отбележат 59 години от създаването му.

Вече се проведе футболния турнир по класове, а утре предстои иновативния „Урок по родолюбие”, на който ще присъстват учениците от цялото училище. Учениците ще представят свои презентации и есета по теми, свързани с историята на училището и града, а компетентно жури вече е оценило най-добрите работи.

На 30 ти март деветокласниците ще поднесат цветя и ще почетат паметта на патрона на гимназията Марин Попов пред паметната му плоча до завод „Росица”, на едноименната улица "Марин Попов".

Кулминацията на честванията е на 31 март, когато е роден патрона на училището. За тогава са предвидени майсторско управление на лек автомобил, на колесен трактор, работа с косачка и сеносъбирач, както и забавни игри като теглене на въже, бягане с чувал и носене на топка. 

Гимназията по селско стопанство, каквато е при създаването си днешната ПГ носи името на Марин Попов, роден на 31 март 1888 г. в севлиевското село Душево. Онези, които са го познавали, пишат в спомените си, че Марин Попов усещал земята както малцина умеят. Вероятно заради близостта си с нея завършва селскостопанско училище. Още като ученик бил забелязан с неспокойния си дух, любознателност и будна мисъл. След като се завръща в бащиния край, започва да прилага идеите си, да запознава съселяните си с модерни селскостопански машини, да убеждава хората в необходимостта от прилагането на нови технологии за създаване на съвременно земеделско стопанство. С дълбоките си познания и убедителност привлича много привърженици и се заема с изграждането на земеделски синдикат – революционно и изключително опасно за времето си начинание. Той е съосновател на Популярната банка в Севлиево и на водния синдикат „Росица”. В мечтите си вижда построения вече язовир, каналите, които кръстосват полето и напояват града. Вижда и железопътната линия от Павликени, продължена до язовирната стена. В мечтите си предусеща грандиозния възход.

До 2013 година гимназия „Марин Попов“ е на подчинение на Земеделското министерство. На 11 юли същата година със заповед на просветния министър се обединяват две училища – гимназията по селско стопанство и гимназията по керамика и мебелно производство, като приемат името ПГ „Марин Попов“. Училището вече е общинско, но продължава да предлага специфичните специалности и обучение по професии, които са единствени в региона:  „Механизация на селското стопанство“, „Дезайн в силикатното производство“, „Производство на мебели“, „Икономика и малък бизнес“.

 

Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование
В осем гимназии има свободни места след третото класиране
Образование
Шест гимназии запазват статута си на училища с национално значение
Образование
Ученици от ПГМЕТ бяха на летен лагер в по Национална програма „Отново заедно“
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
До 15 лв. от държавата за профилактика на учители, преболедували Covid-19
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование