В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск

написано от Красимира Томева, учител и класен ръководител на 12 клас

Май е най-цветният месец. Започва с разцъфнали лалета и люляци, преминава в ухание на акации и липи. Червени топки на божури и жълти лампички на глухарче украсяват майските поляни. Май е пълен с празници месец. Това е месецът на абитуриентските балове. 

Май е шумен. Свирят клаксони, чуват се младежки смях и възгласи. Май е месецът на броенето до дванайсет. Май прави спомени, оставащи завинаги.

На нас, учителите, носи много повече емоции, отколкото на другите хора. Завърта с младежки порив развълнуваните ни души, смесва радост и тъга, защото всеки път се разделяме с ученици. Изпращаме поредния випуск, който звънливо шуми, и отброява своите дванайсет.

Но тази година е по-различна. Тръгва си Випуск-2020.

Тези ученици няма да минат последния ден по коридорите, и сред овации да излязат пред училище – красиви и лъчезарни, озарени от своята младост. Няма да шумолят с дълго избираните рокли, ризи и костюми. Да носят цветя и да изричат думи за благодарност към учителите, които ги учиха, с които споделяха, спориха, които мислеха за консервативни, за опозиция, за партньори, за приятели... Техните учители няма да споделят вълнението и аплодисментите на тръгването. Няма да чуят думите за благодарност и да изрекат своето благословено „На добър час!“ Ние, випуск-2020, няма да броим на живо.

Но в създалата се обстановка, можем да си го представим и да го изживеем! Какво са разстоянията в дигиталния ни свят? Може да се съберем заедно чрез снимки и клипове, да се видим на видео. Може да сложим красива дреха и да броим от терасите и домовете си. Да си представим всичко, както искахме да ни се случи. Ето, вече виждам познатите усмихнати лица. 

Излизат 12 А – компютърните техници и класната им Веселина Генова.

Радостно подвикват и аплодират. Виждам гордата знаменна група. Отличниците Мирела и Преслава, и знаменосецът Стилиян внасят знамето под звуците на познатия марш. Г-жа Рангелова емоционално не се свърта на едно място, най-вече защото днес тя и е майка на абитуриент. Виждам и други горди майки и бащи, някогашни учители и гости.... Фоайето е изпълнено с толкова красота и глъч.

Излизат 12 Б – най-малкият клас на випуска.

„Този малък клас, с толкова разнообразие в него!“, казва за тях инж. Данкова.

Ето ги машинните техници на г-жа Красимира Томева. 

Кристияна пристъпва нетърпеливо и се усмихва със закачлива усмивка. Бузите й аленеят като червената й коса. Подготвила е словото на класа и музикално изпълнение за поздрав. Катя сияе – толкова дълго е очаквала този ден! Богомила искри в червената си рокля и дългата гарвановочерна коса. Виждам момчетата, израснали и възмъжали. Мерт чаровно се усмихва, до него вървят Мартин, Николай и Радостин. Христофор и Любослав не липсват, както често се е случвало през учебно време. Дори изглеждат малко притеснени. Някак неприсъщо е за тях да сменят спортния екип и да се издокарат като манекени.

Драгомир е отличникът на класа, олимпиец на няколко поредни национални олимпиади по техническо чертане. До оградата отсреща са застанали родителите му. Преди години заедно идваха на родителските срещи, днес са дошли да изпратят вече зрелостник. Бабата на Красимир бърше сълзите от радост. Ето го и Кирил. Колко израстна от времето, когато в онзи далечен 15 септември, носеше табелата с надпис VIII Б. Падна му се тази чест, защото на 15 има рожден ден. Мюрен дали е тук? Макар че много се изгуби в електронната среда, той знае, че го обичаме. По традиция излизаме с табела. На нея вече се кипри римското XII Б, нахлупило абитуриентска шапка.

Идва ред на 12 В клас.

Инж. Дияна Николова младее, повела своя клас от електротехници. И те имат своя женски цвят сред избуялите на ръст момчета. Този клас е гордостта на специалност електротехник. Имат участия и са извоювали победи на състезания във Варна, Кранево и Ловеч. Макетите, които правят и демонстрират, са свързани с електричеството, осветило света след откритията на Едисон и Тесла.

На сцената са вече инж. Валентин Велинов и ръководеният от него 12 Г.

Това е най-веселият и засмян клас на випуска. Падиков и Гълъбов се чудят каква щуротия да спретнат като за последно. Момичетата красиво дефилират. В този клас двата пола са изравнени. Ирена е присвила устни, Нина е с рокля, Габи се усмихва до Ангел, Назъм, Ахмед, Богдан – човек не може да им се нарадва! Ивета, Вирджиния, Симона... и голяма глъч.

Г-жа Христова от ранни зори е украсила входа. Духовият оркестър свири. Тошката и инж. Колев стоят до уредбата. Фотографите майсторски се наместват и притичват в странен танц, за да уловят динамиката на събитието в кадри. И да ги превърнат в рамки на нечии спомени.

Класовете са събрани. Гостите чакат да отправят поздрави и пожелания. Директорът г-жа Андреева застава пред своите ученици и учители. Всичко е толкова тържествено! Водещите са вече зад микрофоните. Учителите по български език: Петкова и Цочева следят за сценария. Всичко да върви по вода. Като животът занапред. 

Класовете на завършващите се представят. Гледаме ги.

Кой с носталгията на отминали спомени, кой с мечтите за бъдещо случване, кой вглъбен в емоциите на настоящето! Номинации и награди за изявените в учението и спорта. Един след друг излизат заслужилите. Ценен и сладък е всеки аплодисмент. Предава се щафетата на по-малките – тези, които продължават да учат и ще учат в "Бъчваров". Идва новият знаменен състав. Почти като бойно се предава знамето. Сега вълнуващо и не тъй плахо, както в началото, всеки ще мине край флага за сбогом с училището. Ще звучат „Учителко любима“, „Един неразделен клас“ и „Пак ще се срещнем“. Колко хубави песни имаме за тези поводи!

Ще мине нашият випуск-2020, ще мине виртуално!

Поредният, писал в летописа на училището и допринесъл за издигане на престижа на почти 60-годишната ни гимназия. И той е оставил вече своите следи. Но той е първият виртуален випуск в магичната 2020 година. Ето го – минава гордо, напористо, цветно! Чувате ли как броят до дванайсет? Виждате ли усмивки, сълзи, магията на срещи и раздели?

На добър час, випуск-2020! Нека развълнуваните ви сърца продължават да се вълнуват от прекрасните неща в живота! Следвайте и постигайте мечтите си! Бъдете смели, достойни и добри! Вие сте героите днес! Вие сте нашите герои!

15 май 2020 г.       

 

Закриване на училището в с. Ряховците ще се обсъжда на сесия утре
Образование
Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Образование
Ще има изпращане на абитуриентите, пише се протокол
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск
Образование
НМО ще публикува ресурси в Националното е-хранилище
Образование
Професия Екскурзовод - да бъдеш очите и душата на туристите
Образование
Матурите в 12 клас ще са на 1 и 3 юни
Образование
213 абитуриенти в общината ще се явят на задължителна матура
Образование
ПГТ "Пенчо Семов" ще приема ученици за професия "икономист"
Образование
Техническият университет в Габрово предлага онлайн изпити за кандидат-студенти
Образование
РУО определи в кои сгради и зали ще се проведат матурите
Образование
Красимира Томева получава отличието "Неофит Рилски"
Образование
СБУ номинира три учителки за отличие "Неофит Рилски"
Образование
Професия Хотелиер - да създаваш у хората усещането, че са специални
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
В гимназия "Пенчо Семов" подготвят аниматори с широка реализация
Образование