Търсене

В ПГМЕТ посрещнаха първия си випуск за обучение с работа

В ПГМЕТ посрещнаха първия си випуск за обучение с работа

снимки: ПГМЕТ Севлиево

Първия випуск, в който има ученици за дуално обучение посрещнаха днес в Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево. 

51 ученици от 8-ми и 9-ти клас ще учат от тази учебна година за машинни техници в специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“ и за електротехници в специалността „Електрообзавеждане на производството”. Обучението е по швейцарската система „учене чрез работа“, а партньори на учебното заведение са от проекта ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В обучението училището ще си партнира още с водещите фирми в региона "Идеал Стандарт-Видима", "Хамбергер България", АББ България и ЕМКА.

Изображение - 1848

Ръководителите на всички тях, заедно с част от общинското ръководство присъстваха на тържественото откриване на учебната година.

Изображение - 1849 Там бяха кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, заместниците му Калина Георгиева и Невена Тодорова, бившият преподавател в училището, зам.-областния управител инж. Росен Цветков, Ролан Питон -ръководител на швейцарския офис за сътрудничество в България, Петя Евтимова - ръководител на eкипа за управление ДОМИНО, Христофор Лалев – председател на Училищното настоятелство, Светлана Георгиева от "Идеал Стандарт-Видима", зам.-председател на Училищното настоятелство, Ива Терзиева - представител на АББ България, Станка Иванова - прокурист на ЕМКА АД, Юлия Влаева - експерт в Регионално управление по образованието в Габрово. На първия учебен ден дойде и Иван Томев - дългогодишен директор на училището, който от 1 септември е в пенсия и доц. Доброслав Данков –  зам. декан по учебната дейност в ТУ Габрово,  факултет "Електротехника и електроника".

Изображение - 1850

„За първи път в 55-годишната си история Професионалната гимназия „Ген. Иван Бъчваров” ще има дуално обучение чрез проекта ДОМИНО“, посочи директорът Ани Андреева. „Направили сте добрият избор: да учите и работите едновременно. Повечето от младежите в Швейцария се насочват точно към него, защото им дава не само образование, но и практически опит“, посочи ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество в България Ролан Питон. „Дуалното образование е един от факторите за икономическия успех и просперитета на Швейцария“, допълни той. 

Изображение - 1851

По традиция всички нови ученици целунаха знамето на училището, а директорът Ани Андреева пожела на тях, на екипа от учители и родителите на учениците на добър час и успешна учебна година. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!