В ПГМЕТ са сред най-добрите машинни техници

Ивайло Петров от XIб и Мартин Халачев от XIIб клас на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се класираха съответно на 7 и 14 място от 76 участници в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Това бе осемнайстото издание на надпреварата и се проведе на 9 и 10 март т.г., негов домакин бе Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица.

Учениците на севлиевската професионална гимназия водени от преподавателя Николай Колев, се класираха отборно на 5 място, с 130 точки, оставяйки след себе си училища, от години заемали челни позиции в класирането.

Учениците работиха върху тест от 40 въпроса по учебните предмети: техническо чертане, техническа механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. Решаваха приложно-творческа задача, която съдържа детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.

Този вид състезания са един от форматите, благодарение на които бизнесът може да подбере добре подготвени кадри, учениците да намерят бърза реализация с професионалните си умения, а техническите университети – свои бъдещи възпитаници. Резултатите на най-добрите в състезанието се признават за приемен изпит в Техническите университети в Габрово, София, Варна и Русе и в Минно-геоложки университет в София.

Събитието беше открито от заместник-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, която връчи и наградите на най-добрите - купи, медали и награди от МОН, фондация „Милен Григоров”, която през 1999 година организира първото състезание за ученици с изявени дарби в областта на машиностроенето.

В състезанието мериха знания и умения 76 ученици от 37 професионални гимназии, които се обучават по професии от професионално направление „Машиностроене, металообработване и металургия“.

 

Утвърдени са таксите за университетите, само в СУ има намаление
Образование
Музеи и галерии стават класни стаи по проект на МОН
Образование
Великденски традиции показаха деца от ДГ "Слънце"
Образование
Петима автори на иновитивни идеи заминават за Брюксел
Образование
Борис Тодоров стана лауреат на олимпиадата по техническо чертане
Образование
Деца засаждаха дръвчета преди Седмицата на гората
Образование
Илхан Кючюк кани авторите на най-добрите иновативни идеи в Брюксел
Образование
Деца продаваха благотворително великденски сувенири
Образование
Мария Кюри донесе награда на Ахмед Ибриямов
Образование
Силно представяне на севлиевци в „Пусть всегда будет солнце!”
Образование
Илхан Кючюк посрещна в Брюксел млади изобретатели
Образование
На трето място се класира клуб „Журналист“ в конкурса „Григор Попов“
Образование
От "Централен Балкан" обучаваха деца в обич към природата
Образование
Джеси Шинто предаде урок по себепредставяне
Образование
Ученици от Бавария бяха на едноседмичен обмен в Севлиево
Образование
Млади изобретатели са сред най-добрите в страната
Образование