В ПГМЕТ са сред най-добрите машинни техници

Ивайло Петров от XIб и Мартин Халачев от XIIб клас на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се класираха съответно на 7 и 14 място от 76 участници в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Това бе осемнайстото издание на надпреварата и се проведе на 9 и 10 март т.г., негов домакин бе Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица.

Учениците на севлиевската професионална гимназия водени от преподавателя Николай Колев, се класираха отборно на 5 място, с 130 точки, оставяйки след себе си училища, от години заемали челни позиции в класирането.

Учениците работиха върху тест от 40 въпроса по учебните предмети: техническо чертане, техническа механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. Решаваха приложно-творческа задача, която съдържа детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.

Този вид състезания са един от форматите, благодарение на които бизнесът може да подбере добре подготвени кадри, учениците да намерят бърза реализация с професионалните си умения, а техническите университети – свои бъдещи възпитаници. Резултатите на най-добрите в състезанието се признават за приемен изпит в Техническите университети в Габрово, София, Варна и Русе и в Минно-геоложки университет в София.

Събитието беше открито от заместник-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, която връчи и наградите на най-добрите - купи, медали и награди от МОН, фондация „Милен Григоров”, която през 1999 година организира първото състезание за ученици с изявени дарби в областта на машиностроенето.

В състезанието мериха знания и умения 76 ученици от 37 професионални гимназии, които се обучават по професии от професионално направление „Машиностроене, металообработване и металургия“.

 

ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование