В ПГМЕТ са сред най-добрите машинни техници

Ивайло Петров от XIб и Мартин Халачев от XIIб клас на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ се класираха съответно на 7 и 14 място от 76 участници в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“. Това бе осемнайстото издание на надпреварата и се проведе на 9 и 10 март т.г., негов домакин бе Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица.

Учениците на севлиевската професионална гимназия водени от преподавателя Николай Колев, се класираха отборно на 5 място, с 130 точки, оставяйки след себе си училища, от години заемали челни позиции в класирането.

Учениците работиха върху тест от 40 въпроса по учебните предмети: техническо чертане, техническа механика, материали и заготовки/материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. Решаваха приложно-творческа задача, която съдържа детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.

Този вид състезания са един от форматите, благодарение на които бизнесът може да подбере добре подготвени кадри, учениците да намерят бърза реализация с професионалните си умения, а техническите университети – свои бъдещи възпитаници. Резултатите на най-добрите в състезанието се признават за приемен изпит в Техническите университети в Габрово, София, Варна и Русе и в Минно-геоложки университет в София.

Събитието беше открито от заместник-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, която връчи и наградите на най-добрите - купи, медали и награди от МОН, фондация „Милен Григоров”, която през 1999 година организира първото състезание за ученици с изявени дарби в областта на машиностроенето.

В състезанието мериха знания и умения 76 ученици от 37 професионални гимназии, които се обучават по професии от професионално направление „Машиностроене, металообработване и металургия“.

 

Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
Образование
"Отличен" за първата година дуално обучение в Севлиево
Образование
"Път към приключението" пак предизвика деца, всички са доволни
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Сладкарка направи захарен макет на взаимното училище
Образование
Почти за шест паралелки са незаетите места в гимназиите
Образование
Училището и детската градина в с. Душево имат най-много деца
Образование
Учебната година започна. На добър час ученици и учители!
Образование
Курсове по компютърна грамотност организира Библиотеката
Образование
Академия Телерик открива днес безплатна школа в Севлиево
Образование
Учене със забавления съчетаха курсистите на център „Видима“
Образование
Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
Образование
Отпада постоянната такса за детски ясли и градини
Образование
Първият учебен ден - от Възраждането до наши дни
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
Павел Дамянов и Ибрахим Кисьов - за ученето и ползите от образованието
Образование