Търсене

В Плачковци бе открит бюст-паметник на Дан Колов

Севлиево онлайн
В Плачковци бе открит бюст-паметник на Дан Колов

Снимка: Областна администрация Габрово

Великият български борец на всички времена Дан Колов бе увековечен завинаги в Плачковци. На 19 юли там бе открит бюст-паметник на “балканския лъв”, а събитието уважиха и гости от родното му село Сенник, Севлиевска община. 

Мястото не е избрано случайно. Корените на бореца са от плачковския край. Бащата на Дан Колов е от село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

Бюста, изработен от бронз, е дарение на кметството в Плачковци от столичен бизнесмен. През 2021 г. бюстът е предаден на кмета на Плачковци с договор за дарение, а идеята за изработването му датира още по-отрано. През 2017 г. гости на кметство Плачковци са роднини на Дан Колов, сред които и племенницата му Яна Балканска.

Изображение - 11052Уредникът на къщата-музей "Дан Колов" в с. Сенник Иваничка Петрова получи умалено копие на бюст-паметника от кмета на Плачковци, снимка: Областна администрация Габрово  

Събитието събра на едно място близки и роднини на Дан Колов от родното му село Сенник, уредникът на къщата-музей “Дан Колов” Иваничка Петрова, читалищни дейци, световни и европейки шампиони по борба, най-яркият сред които Александър Томов – носител на 5 световни, 5 европейски и 2 вицеолимпийски титли.

„Днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези, като Дан Колов, които имат това право. Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите успехи, но малко знаят за човека Дан Колов.“ – подчерта в своето обръщение кметът на Плачковци Борислав Борисов. 

Изображение - 11053Бюст-паметникът е дарение на кметство Плачковци от софийска фирма, снимка: Областна администрация Габрово  

Той е успешният мъж, който никога не променя своя смирен и скромен характер, своята щедрост и своята добра душа. И точно от такива хора имаме нужда днес - да се чувстват силни, като Дан Колов, защото са българи", каза кметът на Трявна Силвия Кръстева.  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022