Търсене

В РЗИ Габрово организират безплатно тестване за вирусни хепатити от 29 юли до 5 август

Скринингът е в рамките на Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли и е под егидата на Министерството на здравеопазването
В РЗИ Габрово организират безплатно тестване за вирусни хепатити от 29 юли до 5 август

В периода от 29 юли до 5 август 2022 г. РЗИ Габрово стартира скринингова кампания за изследване на вирусни хепатити. Кампанията е в рамките на Световния хепатитен ден, който се отбелязва на 28 юли 2022 г. и е под егидата на Министерство на здравеопазването и Национален Център по Заразни и Паразитни Болести.

Изследването отнема 15 - 20 минути. С помоща на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса, се установява дали има наличие на вируса, причиняващ хепатит.

При желание може да се направи разширен панел, чрез който посредством имуно-ензимни тестове лицата ще бъдат тествани по отношение на хепатит А, В, С, D и Е. В този случай ще бъде взета венозна кръв и резултатите ще се получат по електронна поща след 3 до 5 дни от деня на предаване на кръвната проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ на Националния Център по Заразни и Паразитни Болести в София.

Участието в кампанията е доброволно и анонимно. Тези, които изберат да се тестват, могат да го направят в лабораторията на РЗИ Габрово всеки работен ден между 29 юли и 5 август, в часовете от 9 до 15 ч.

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ за пореден път поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42 %.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Безплатните тестове са инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022