Търсене

В Севлиево са по-отговорни по отношение на профилактичните прегледи, отчитат от Здравната каса

Севлиево онлайн
Габрово е сред седемте области, които остават в тъмночервената з

Жителите на община Севлиево са по-отговорни по отношение задължителните профилактични прегледи веднъж годишно, в сравнение с хората от останалите общини на габровска област. Това са установили от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Габрово. 

Най-много профилактични прегледи на здравноосигурените лица над 18 г. са направени от лекарските практики точно в севлиевска община. До момента профилактичен преглед са преминали 6 304 души. В община Габрово те са 6 061. Общопрактикуващите лекари в община Трявна са осъществили такъв преглед на 1 527 свои пациенти, а в община Дряново – на 614.

Данните на РЗОК показват, че жените в областта са по-активни при профилактиката – 8 163 вече са си направили преглед през тази година, докато мъжете са 6 341.

Какво включва годишният профилактичен преглед, за който Здравната каса заплаща?

За всички пациенти през 2023 г. се прави изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване острота на зрение, измерване на артериално налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест-ленти, а при наличие на рискови фактори - определяне на кръвна захар, обясняват от РЗОК.

За жените над 30 г. се прави мануално изследване на млечни жлези. Веднъж на две години за жените от 30 до 50 г. се прави ехографско изследване на млечни жлези.

За жени от 30 до 40 г. прифаликтичният преглед включва изследване на онкопрофилактична цитонамазка, което първоначално се прави ежегодно, а при две негативни цитонамазки – веднъж на три години.

За жените между 50 и 69 г. в профилактичния преглед е включена мамография на млечните жлези, която се прави веднъж на 2 г.

За мъже над 50 г. се прави тест PSA, който е за рак на простатата. Това изследване е заложено веднъж на 2 години.

Част от годишния профилактичен преглед са и изследванията за диагностика на хепатити.

На здравноосигурените лица, съответно на възраст 40, 45, 50, 55 и 60 години, се правят "определяне на повърхностен антиген на хепатит В (НВs Аg) с бърз тест“ и „определяне на антитела срещу хепатит C (anti-HCV)", също с бърз тест. 

За различните възрастови групи са предвидени и различни кръвни изследвания през определени периоди от време - някои ежегодно, а други веднъж на 5 години.

Важно уточнение е, че изследванията на общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, PSA, HDL-холестерол, LDL-холестерол, ако са направени по друг повод в рамките на предходните 12 месеца, не се назначават повторно по време на профилактичния преглед.  

Лекарят определя по своя преценка рискови групи

По преценка на общопрактикуващия лекар може да не се провежда повторно изследване пълна кръвна картина и урина, ако са правени през предходните 3 месеца. В същото време при самия профилактичен преглед лекарят определя рискови групи и в случай, че пациентът попада в определена рискова група като риск да развие сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания или захарен диабет, както и в зависимост от степента на риска, личният лекар може да насочи пациента за допълнителна консултация със специалист, както и да назначи допълнителни изследвания. Целта е по този начин да бъдат открити и лекувани навреме социално значими и приоритетни за страната заболявания.

От Здравноосигурителната каса напомнят, че всеки общопрактикуващ лекар трябва да е поставил на общодостъпно място графика си с посочени часове за промотивна и профилактична дейност, а хората трябва да са активната срана и да посетят лекаря си, за да се възползват от профилактичния преглед, за който заплащат единствено потребителска такса. 

  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.