Търсене
Заради драстичното намаляване дебита на водоизточниците и по искане на ВиК Габрово

В сила е кметска забрана за ползване на питейна вода за поливане и миене на тераси

Емилия Димитрова
След сигнал на читател от ВиК признаха, че е намалявана водата к

Така изглежда водохващане в балкана при засушаване, снимка: "Севлиево олайн"

Със заповед на кмета на Севлиево от 1 август на територията на цялата община е в сила забрана за ползването на питейна вода за нужди, различни от питейно-битови. 

Забраната се отнася за поливане, пълнене на басейни, миене на тераси и автомобили, поливане на зелени площи и миене на улици. Нарушителите ще бъдат санкционирани, пише в заповедта, по силата на Наредба 1 за опазване на обществения ред и на основание чл. 49 от въпросната наредба. 

Цитираният член урежда съставянето на актове от лица, определени със заповед на кмета. Кой е органът, упълномощен да следи за това дали гражданите мият терасите си или поливат градинките си, не става ясно. Той е посочен чрез номер на друга кметска заповед, която упълномощава актосъставители, но тя не е публична. 

Забраните, наложени от кмета на Севлиево са в резултат на писмо от ВиК Габрово, с което от дружеството уведомяват, че намалява дебита на водоизточниците, което налага пестеливо използване на водата. 

Изключително сериозно е вече положението с недостига на вода в цялата област Габрово. В габровското с. Лесичарка (вкл. махала Поповци) и с. Драгомани вода се подава на само на четни дати. В с. Карали и с. Костенковци – също само на нечетни дати, както и в с. Чавеи и с. Пецовци. В с. Прахали водата се спира в 20:00 часа и се пуска на следващия ден в 12:00 часа.

В две дряновски села - Крънча и Марча, вода се подава веднъж седмично - в петък в 15 ч. и тече до изчерпване на резервоарите. 

В с. Мрахори, габровска община, водата се пуска само на нечетна дата вечер. Само на четно чесло пък пускат вода в с. Лесичарка, махала Поповци и Драгомани. В с. Костенковци и с. Карали водата се пуска в 12:00 ч. на нечетно число от месеца.

Село Здравковец е разделено на горна и долна част. В горната му част водата се пуска в понеделник в 11:00 ч. и се спира в сряда в 11:00 ч. В централната и долната част на селото водата се пуска в сряда в 11:00 ч. и се спира в понеделник в 11:00 ч.

В община Севлиево официално няма обявен режим, но в някои села вече търпят безводие. Това са предимно селата, които се захранват от източния водопровод. В Севлиево също не е обявяван режим, а днес водата е спряна, без да има съобщение по какви причини. 

С пълния текст на заповедта на кмета на Севлиево може да се запознаете тук.  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.