В СЦДП демонстрираха иновативна система за цифрово измерване на дървесина
Сигурд Уле Рууд от „Международно развитие Норвегия“ и представител на компанията, разработила приложението, демонстрира неговите възможности на терен, снимка: СЦДП

Иновативна система за точно цифрово измерване на дървесина бе демонстрирана в Северноцентрално държавно предприятие Габрово.

Софтуерното приложение наречено TIMBETER работи на база AI-устройства и предоставя възможност за точно цифрово измерване на дървесина на склад или натоварена на превозно средство. Замерването става чрез фотозаснемане, като програмата сама изчислява брой на асортиментите обла дървесина, диаметри, обеми, плътност на фигури с дървесина за технологична преработка и дърва за огрев и др.

Приложението може да бъде свързано с всякакви складови, счетоводни и друг вид програми, като по този начин може да се постигне цялостно управление на дърводобивната дейност. Освен това може да спомогне за подобряване контрола и постигане на по-прозрачно управление на дърводобива, а цялата информация от него може да се прехвърля към контролни органи като НАП, например. 

В демонстрацията участваха членовете на управителния съвет на СЦДП, служители на предприятието и директори на стопанства, попадащи в неговият обхват. Сред присъстващите бяха и представители на „Североизточно държавно предприятие“ ДП, „Северозападно държавно предприятие“ ДП, както и на Регионалните дирекции по горите в Ловеч и Велико Търново.

Сигурд Уле Рууд – представител на организация „Международно развитие Норвегия“ и на компанията, разработила приложението демонстрира неговите възможности на терен. За целта бяха посетени три обекта за добив на дървесина, а възможностите на приложението бяха тествани в три различни ситуации - измерване на дървесина накуп, подредена, и натоварена на различни камиона с различна подредба.

Софтуерното приложение наречено TIMBETER се използва от десетки дърводобивни компании по света, както и за управление на дърводобива в няколко държави. Според представителя на компанията разработчик то има много предимства, като изчисленията на най-голямата компания, ползвател на приложението показват, че благодарение на него са намалили времето за някои процеси единайсет и половина пъти. Не е за пренебрегване и факта, че ползвайки приложението се подобрява безопасността на условията за труд, намаляват отпадъците и се повишава екологичността на дърводобивните процеси.

Мащабна трансформация и хитови продукти в завода за санитарна керамика на „Идеал Стандарт-Видима“
Бизнес
Михаил Йонков и Ренета Николова са новите президенти на Ротари и Интеракт
Бизнес
Идеал Стандарт задава ново ниво на хигиена с решения за обществените санитарни помещения
Бизнес
Проверките на НАП излизат и извън борсите за плодове и зеленчуци
Бизнес
Лидл България подкрепя ИМКА в Габрово по програма "Ти и Lidl за по-добър живот“
Бизнес
НАП проверява интернет търговците, милиони лева данъци не са платени
Бизнес
В СЦДП демонстрираха иновативна система за цифрово измерване на дървесина
Бизнес
Електроразпределителните дружества искат компенсации за загубите, които понасят
Бизнес
До 20 000 лв. могат да получат хората с увреждания за започване на собствен бизнес
Бизнес
В "Идеал Стандарт-Видима" изпратиха поредните стажанти
Бизнес
Започва кандидатстването за стипендиите на сдружение "Севлиево 21 век"
Бизнес
Днес в Севлиево отвори врати гастроном от веригата руски магазини "Березка"
Бизнес
Данъчните започват масови проверки за ДДС на вносни стоки
Бизнес
Билковите води и продукти на InaEssentials вече се предлагат в Севлиево
Бизнес
Стартира 18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2021
Бизнес
Габрово е осма сред областите у нас по средна заплата
Бизнес