Търсене

В СУ "Васил Левски" средният успех от матурата по БЕЛ е над средния за страната, две са пълните шестици

Емилия Димитрова
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания

илюстрация: Pixabay

Средният резултат от тазгодишния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в севлиевското СУ "Васил Левски" е 68.31 точки, съобщиха от училището. Това е над средното за страната 58,48 т. точки от общо 100, което в скалата за оценки е добър (4,32) и над средния успех за габровска област 58.21 точки. 

Две са пълните шестици на изпита по български език и литература в училището. За сравнение през миналата година нямаше пълна шестица, а за цялата габровска област имаше една, на ученик от Националната априловска гимназия. 

Като цяло за страната от Министерството на образованието отчитат по-високи резултати на зрелостниците. Миналата година средният успех от първата задължителна матура е бил добър (3,93). Пълни 100 точки тази година са постигнали 24 ученици, а миналата година – само един. Оценка отличен (5.50) или повече имат 5557 зрелостници, при 1 855 през 2023 г.

Повишава се делът на добрите и отличните оценки, за сметка на дела на слабите, средните и добрите оценки на матурата по български език и литература.

На тази матура над 70% от зрелостниците се справят успешно с езиковите задачи с избираем отговор, свързани с пунктуацията, граматиката и правописа, но някои от тях трудно откриват грешки при употребата на съществително име с главна буква.

В статистиката по региони първите седем и последните три остават непроменени – София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Русе и съответно – Шумен, Разград и Плевен. Няма регион, който да е понижил резултатите си от държавните зрелостни изпити по български език и литература. Значително повишение отбелязват Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново.

"Отбелязваме най-високия резултат на матурите по български език и литература от тяхното въвеждане", обяви по-рано днес образователният министър проф. Галин Цоков. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!