В търсене на истината развиваме имунната си система като граждани
Част от екипа на "За истината" - отляво надясно: Дияна Желязкова, Петя Михова, Спас Спасов, Емилия Димитрова, Ленко Ленков (Америка за България) и Венелина Попова

"Липсата на местни медии като „куче пазач“ води до фатално манипулиране на информацията, която гражданите получават, но и до пълна безконтролност на местните власти". Това казва Спас Спасов - кореспондент на "Капитал" и "Дневник" във Варна и създател на сайта за критична и разследваща регионална журналистика "За истината" в интервю за бюлетина на фондация "Америка за България". 

Според него работата на журналиста е не просто да задава въпроси, а да не спира, докато не получи отговори – докато не стигне до истината. А отговори в България чакат много въпроси. 

Защо магистрала в България струва два пъти повече от магистрала в Германия – и защо качеството е в пъти по-ниско? Как се строи булевард без план и одобрение за строеж? Какво прави властта с парите на данъкоплатеца? Законни и морални ли са действията ѝ в името на гражданите? Работят ли държавните служители за обществения интерес или използват своите позиции за лично облагодетелстване?

Често Спасов и мрежата от журналисти, с които работи в страната през платформата „За истината“, са сред малцината задаващи неудобните въпроси, а мъчно достигнатите отговори – най-близкото до истината за работата на местните управници и разходването на публични средства. Защото е изключително важно управляващите да се държат отговорни за действията си, а това може да стане като се осветли работата на инситтуциите, парите, които харчат, договорите, които сключват, начините, по които се изпълняват. 

„Самият факт, че една тайна е станала публична, вече е победа. В противен случай истината щеше да остане скрита“, казва Спас. „Така развиваме имунната си система като граждани.“ 

Примерите за това са много, посочва изданието. 

През октомври 2021 година Министерството на икономиката спира опита за скрита приватизация на публично предприятие в Пловдив след материали на Спас Спасов по темата, публикувани в „Дневник“ и „Капитал“. Негово разследване за двете медии преди две години разкрива, че за ремонта на варненски булевард са похарчени над 130 милиона лева, което е четири пъти по-висока цена от тази за километър от автомагистрала. А на всичко отгоре част от булеварда се срутва малко след края на строителните работи.

Разследване на Емилия Димитрова от Севлиево – един от авторите на „За истината“, довежда до отстраняването на управителя на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово заради конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение.

През миналата година материали на Венелина Попова от Стара Загора за дарения на санкциониран по американския закон „Магнитски“ български депутат установяват законови нарушения и редица допълнителни нередности.

Но триумфът на истината често има висока цена. Авторите на критични материали са подложени на натиск. Имената им са очерняни в жълтите медии, а заплахи получават както те, така и техните семейства. Често срещу тях и техните медии се водят скъпи съдебни дела, които изтощават ресурсите им и ги поставят за дълго в отбранителна позиция.

Именно тези предизвикателства провокират Спас да създаде „За истината“ през 2017 година. Година по-рано в „Дневник“ той публикува серия от разследващи материали за начините, по които частни регионални медии са финансирани с публичен ресурс, и какво се случва с журналистите, работещи в тях. Поредицата материали констатира тъжния извод, че Регионалната журналистика се продава евтино и се купува масово.

Спас смята, че днес журналистиката е изправена и пред още едно тежко предизвикателство. „Ролята на критичната журналистика ще става все по-отговорна, защото с експлозията на социалните мрежи тя вече загуби битката за бързина на информацията“, смята той. „Задачата ѝ оттук нататък все по-устойчиво ще се фокусира в това да обяснява фактите, да дава отговор на въпроса „защо?“, да търси новини зад новините, да доказва и да опровергава.“

Цялата публикация може да прочетете  тук. 

Предприемач не може да узакони инвестиция за 1 млн. лв. заради бездействие на Община Габрово
Общество
Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население
Общество
Даниел Петров пита министъра на МРРБ за опасен мост край с. Кръвеник
Общество
Габровската метеоролична станция става на 135 години
Общество
Продукти за близо 4 хил. лв. раздадоха за Коледа от "Интеракт клуб"
Общество
АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в съдебната система
Общество
Младежки център предстои да бъде закрит, но не и работата с младите
Общество
150 хил. лв. са осигурени за ремонт на моста на с. Кръвеник
Общество
Битовите потребители на природен газ ще бъдат компенсирани със сметките за януари
Общество
Без маски в пика на пандемията влезе общинската управа в Родилно отделение
Общество
Тунелът под Шипка в момента е две папки идеен проект, но ще го има
Общество
Съдът отказа да опрости глоба за нарушения на закона, извършени от кмета на Севлиево
Общество
МРРБ министърът отива в Габрово, ще дискутира проекта за тунел под Шипка
Общество
Започна данъчна кампания 2022
Общество
За повечето европейци промените в климата са най-голямото предизвикателство
Общество
С фалшиви имейли уж от "Български пощи" се източват лични данни
Общество