Търсене

В Трявна бе представено първото мобилно приложение „Трявна аудиогид“, насочено към туристите,

В Трявна бе представено първото мобилно приложение „Трявна аудиогид“, насочено към туристите,

Първото мобилно приложение, което предоставя цялостен разказ за възрожденска Трявна и богатото културно наследство на града вече е факт. То се казва „Трявна аудиогид“ и преди дни бе официално представено.

Мобилното приложение „Трявна аудиогид“ е създадено в рамките на проект „Миналото на Трявна в дигиталното бъдеще“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Съдържанието е разработено от екипа на сдружение „Институт за приложения в туризма“ и съгласувано с музейните експерти от Специализирания музей на резбарското и зографското изкуство в Трявна.

Приложението е създадено за операционна система Андроид. То е напълно безплатно за потребителите и в момента съдържа разходки на български и английски език.

Аудио гидът позволява на туриста едно истинско персонално приключение, при което той може да се потопи едновременно в миналото и настоящето на Трявна, да усети емоциите, да чуе звуците, да се докосне до ежедневието на тревненските занаятчии.

Приложението има много изчистен дизайн, за да акцентира върху основното съдържание – адуиозаписите. Във външния му вид са вплетени характерните елементи за Трявна.

Единственият аудиогид за Трявна предлага две аудио разходки. Чрез него посетителят научава повече за Възрожденска Трявна и за постоянната експозиция в музей "Старото школо". Градската разходка е планирана като кръг – потребителят може да започне разказа от всяка една точка в града и с напредване на аудиоразказа да премине през всички останали части, връщайки се отново до мястото, от където е започнал. Включени са всички туристически обекти в града.

Съдържанието на аудио-разказа е създадено от доц. Гергана Георгиева – ръководител на проекта и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Нейните научните интереси са свързани с живота по българските земи в периода XV – XIX в. и Старопланинския регион. От 6 години се занимава с историята на Трявна и е открила нови османски документи, които не са превеждани дотогава.

Трявна е един от добре запазените архитектурно-исторически комплекси, където туристите могат да видят цялостен архитектурен вид на селището от XIX в и да се потопят напълно в тази възрожденска атмосфера. Това създава усещане за разходка в миналото. Тук имахме възможност да съчетаем разказа както за обекти на материалното културно наследство, така и традициите на художествените занаяти, т.е. нематериалното културно наследство“, разказва доц. Георгиева.

Мобилното приложение е разработено така, че всеки турист сам определя темпото на разходката из Трявна. Необходимо е да има само телефон и слушалки. Апликацията не събира лични данни, нито запазва данни за местоположението на потребителя. Интернет е необходим единствено за първоначалната инсталация.

Точките от аудио-разходка са означени със специален маркер. След отваряне на приложението, туристът вижда местоположението си на картата и може да започне разказа от най-близката точка, а гласът ще му даде насоки накъде да продължи с разходката. Аудиогидът ще продължи с разказа едва когато слушателят стигне до следващия обект. Това означава, че човек може да влезе във всяка от музейните експозиции, занаятчийските ателиета или да се наслади на приятен отдих в някое от многобройните заведения в града. А при продължаване по маршрута ще продължи и аудиоразказът.

Проектът „Миналото на Трявна в дигиталното бъдеще“ предлага иновативен и съобразен с новите възможности на дигиталните технологии подход за популяризиране и атрактивно представяне на архитектурно-историческия резерват Трявна. Безплатното мобилно приложение представя резервата като обект на материалното културно наследство, както и местните традиционните художествени занаяти – резбарство и зографство, като обект на нематериалното културно наследство.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.