Ваксината на Moderna идва на 13 януари. Какво пише в листовката й
Снимка на Angelo Esslinger от Pixabay

На 13 януари т.г. се очаква да пристигнат първите 2400 флакона с ваксината на  Moderna, информираха от Министерството на здравеопазването. Във връзка с това от ведомството разпространиха характеристиката на продукта и листовка към него.

Според листовката името на препарата е COVID-19 Vaccine Moderna. Той е предназначен за имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV-2, при лица на 18 и повече години. Прилага се като курс от две дози, по 0,5 ml всяка. Втората доза се поставя 28 дни след първата и е задължителна за завършване курса на ваксинация. За сравнение втората доза при вече прилаганата у нас ваксина на Pfizer-BioNTech се поставя след 21 дни. 

Тъй като COVID-19 Vaccine Moderna не съдържа вирус, тя не може да зарази с COVID-19, уточнява производителят.

Как действа ваксината на Moderna?

Стимулира естествените защити на организма като го кара да произвежда защита (антитела) срещу вируса, който причинява COVID-19. Ваксината използва вещество, наречена информационна рибонуклеинова киселина (и РНК), за да пренесе информация, която клетките в организма могат да използват за образуване на шипов протеин, който също е и на вируса. След това клетките изработват антитела срещу шиповия протеин, които да помогнат за отблъскване на вируса.

Безопасността и ефикасността на ваксината при деца и юноши на възраст под 18 години все още не са установени. 

Лицата може да не бъдат напълно защитени до 14-ия ден след поставяне на втората доза. Както при всички ваксини, ваксинацията с препарата на Moderna може да не осигури защита на всички, които са я получили, се казва в листовката. 

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или леко повишена температура не трябва да забавя ваксинацията.

Важно уточнение, съдържащо се и в листовката към ваксината на Pfizer-BioNTech, е чу продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя все още се установява от текущи клинични изпитвания.

Нежелани странични реакции след ваксиниране

За възможни алергичните реакции, съобщава производителят, с уточнението, че не всеки ги усеща. Възможно е след ваксиниране да се почувства прилошаване или замаяност; промени в сърдечния ритъм; задух; хрипове; подуване на устните, лицето или гърлото; уртикария или обрив; гадене или повръщане; стомашна болка.

Като много чести реакции, които може да засегнат повече от 1 на 10 души, се съобщават подуване в областта на подмишницата, главоболие, гадене, повръщане, мускулна болка, болки в ставите и скованост, болка или подуване на мястото на инжектиране, усещане за силна умора, втрисане, повишена температура. 

При един на 100 души може да се появи обрив на мястото на инжектиране.

При 1 на 1 000 души е възможно временно увисване на едната страна на лицето. За дъщата нежелана реакция, макар и рядко, съобщават и от Pfizer-BioNTech за тяхната ваксина.  При прилагане препарата на Moderna е възможно подуване на лицето при пациенти, които са имали козметични инжекции в лицето. 

Много рядка реакция, възможно е да засегне 1 на 10 000 души, е тежка алергия.

Повече за ваксината, може да прочетете тук

 

Продължава да пада броят на новородените в Севлиево
Здраве
Държавата ще плаща по 10 лв. на лекарите за поставяне на Ковид ваксина
Здраве
На 11 февруари в Севлиево ще преглежда д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец"
Здраве
Коледни дарения получиха медиците от Спешна помощ
Здраве
21% от учителите са пожелали да се ваксинират
Здраве
Ваксинирането срещу Ковид-19 в Севлиево започва днес
Здраве
Очакваните ваксини срещу Ковид-19 са с 1 млн. по-малко от от необходимите
Здраве
Отварят МОЛ-ове и фитнеси, у нас вече се влиза само с отрицателен PCR
Здраве
Д-р Дияна Николова е първият ваксиниран срещу Ковид-19 в Севлиево
Здраве
В четвъртък ще стане ясно дали и кога ще отворят ресторантите
Здраве
Пристигнаха още 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech
Здраве
Габровска област е шеста в страната по най-малко ваксинирани
Здраве
Ваксината на Moderna идва на 13 януари. Какво пише в листовката й
Здраве
Д-р Дамянка Йорданова и д-р Пейо Мишев преглеждат в МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Габрово
Здраве
Страничните реакции от ваксината срещу Ковид-19 са на сайта на ИАЛ
Здраве
През февруари започва ваксинирането на учителите от област Габрово
Здраве