Търсене

Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево

Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Сев

Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

източник: zaistinata.com

Негласната коалиция ГЕРБ – ДПС в местния Общински съвет избра за председател на комисията „Земеделие и гори“ собственик на дружество за дърводобив „под прикритие“

 

Съветникът от ДПС Али Алиев ще контролира дърводобива и стопанисването на общинските гори в Севлиево, независимо от частните си интереси в сектора.

Това едно от първите решения, взети от новия Общински съвет в града, с което Алев бе избран за председател на постоянната му комисия „Земеделие и гори“. Разследване на „За истината“ проследи свързаността на Алиев с две дружества, работещи в сферата на дърводобива.

Скандалната слава на съветника

Али Алиев е общински съветник от ДПС и председател на общинската структура на партията от 2009 г. През 2014 г., когато отново бе съветник в Севлиево, той се сдоби със скандална известност, получавайки назначение за директор на природен парк „Българка“ край Габрово.

Тогава от ГЕРБ в Габрово определиха назначението като „равносилно на опита за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС“, а от БСП го квалифицираха като грубо нарушение на Закона за държавната администрация. Причините за реакцията на тогавашната опозиция в областния град са две.

Първата – по това време Алиев е собственик в дружество за дърводобив.

Втората – уволнен е от Държавно горско стопанство Севлиево, заради неспазване законовото изискване да няма действаща фирма на свое име. Същата фирма тогава фигурира в списъка с длъжници на НАП.

През пролетта на 2014 г. се оказа, че Алиев не е бил коректен и при декларирането на доходите си. За това НАП – Велико Търново заведе дело срещу него, което спечели на последна инстанция пред Върховния административен съд. На 9 май 2014 г. ВАС се произнесе, че Али Алиев „не е подавал годишни данъчни декларации или в подадените не е отразявал приходи, респ. разходи от дейността добив на дърва за огрев и съответно продажбата им“, пише в решението.

На 12 юли 2016 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите на Али Алиев е отнето и разрешителното за лесовъдска дейност. В мотивите към заповедта е посочено, че дванайсет месеца преди нея са влезли в сила три наказателни постановления срещу Алиев за установени нарушения на Закона за горите и подзаконовите му актове. Седмица по-късно на основание тази заповед, са му отнети и контролните горски марки.

Под прикритие

Въпреки скандалите около Али Алиев в миналото, сега той бе избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС в Общинския съвет на Севлиево, за председател на комисията, която би трябвало да следи как местната администрация стопанисва горите си, както и реда, по който възлага извършването на дърводобив в тях. И в това не би имало нищо нередно, ако Алиев не се бе оказал собственик „под прикритие“ на дружество със същия предмет на дейност.

Целия текст четете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.