Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево
Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

източник: zaistinata.com

Негласната коалиция ГЕРБ – ДПС в местния Общински съвет избра за председател на комисията „Земеделие и гори“ собственик на дружество за дърводобив „под прикритие“

 

Съветникът от ДПС Али Алиев ще контролира дърводобива и стопанисването на общинските гори в Севлиево, независимо от частните си интереси в сектора.

Това едно от първите решения, взети от новия Общински съвет в града, с което Алев бе избран за председател на постоянната му комисия „Земеделие и гори“. Разследване на „За истината“ проследи свързаността на Алиев с две дружества, работещи в сферата на дърводобива.

Скандалната слава на съветника

Али Алиев е общински съветник от ДПС и председател на общинската структура на партията от 2009 г. През 2014 г., когато отново бе съветник в Севлиево, той се сдоби със скандална известност, получавайки назначение за директор на природен парк „Българка“ край Габрово.

Тогава от ГЕРБ в Габрово определиха назначението като „равносилно на опита за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС“, а от БСП го квалифицираха като грубо нарушение на Закона за държавната администрация. Причините за реакцията на тогавашната опозиция в областния град са две.

Първата – по това време Алиев е собственик в дружество за дърводобив.

Втората – уволнен е от Държавно горско стопанство Севлиево, заради неспазване законовото изискване да няма действаща фирма на свое име. Същата фирма тогава фигурира в списъка с длъжници на НАП.

През пролетта на 2014 г. се оказа, че Алиев не е бил коректен и при декларирането на доходите си. За това НАП – Велико Търново заведе дело срещу него, което спечели на последна инстанция пред Върховния административен съд. На 9 май 2014 г. ВАС се произнесе, че Али Алиев „не е подавал годишни данъчни декларации или в подадените не е отразявал приходи, респ. разходи от дейността добив на дърва за огрев и съответно продажбата им“, пише в решението.

На 12 юли 2016 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите на Али Алиев е отнето и разрешителното за лесовъдска дейност. В мотивите към заповедта е посочено, че дванайсет месеца преди нея са влезли в сила три наказателни постановления срещу Алиев за установени нарушения на Закона за горите и подзаконовите му актове. Седмица по-късно на основание тази заповед, са му отнети и контролните горски марки.

Под прикритие

Въпреки скандалите около Али Алиев в миналото, сега той бе избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС в Общинския съвет на Севлиево, за председател на комисията, която би трябвало да следи как местната администрация стопанисва горите си, както и реда, по който възлага извършването на дърводобив в тях. И в това не би имало нищо нередно, ако Алиев не се бе оказал собственик „под прикритие“ на дружество със същия предмет на дейност.

Целия текст четете тук

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество