Търсене

Въпреки изричната забрана, продължава паленето на боклуци и стърнища

Четири пожара за три дни гасиха в община Севлиево пожарникарите
Въпреки изричната забрана, продължава паленето на боклуци и стърнища

Въпреки зачестилите предупреждения на пожарникарите да не се палят сухи треви и стърнища, както и да се внимава при паленето на огън, само през вчерашния ден огнеборците гасиха два пожара на територията на община Севлиево. И двата са в следствие на човешко безхаберие и незачитане предупрежденията. 

Малко преди четири следобед сигнал за запалени сухи треви и храсти в землището на с. Добромирка, изпраща Пожарната на място. Оггънят е угасен с двама огнеборци и един пожарен автомобил. 

Вечерта, около 21 ч., пожарникарите реагират на съобщение за запалени боклуци на ул. "Стефан Пешев" в Севлиево, огънят е угасен.  

В понеделник други два пожара, и двата възникнали след запалване на сухи треви и храсти, също станаха повод за спешна реакция от страна на огнеборците - единият в района на с. Буря, другият - в землището на с. Батошево. 

С повишаването на температурите рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в полските и горски територии расте. Като най-чести причини за възникване на пожарите са небрежност при боравене с открит огън и техническа неизправност на селскостопанската техника.

С цел опазване на земеделските земи са изпратени писма с указания и мерки за недопускане възникване и разпространение на пожари до фирми и организации, имащи отношение по осигуряване на пожарната безопасност преди и по време на жътвената кампания, информират от Областната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Оттам ежедневно извършват проверки по спазване на изискванията при извършване на дейности в земеделските земи, както и проверки на земеделската техника, участваща в жътвената кампания, в т.ч. зърнокомбайни и друга техника (товарни автомобили, трактори и сламопреси).

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, участващи в прибирането на селскостопанската реколта, към по-висока отговорност при изпълнение на своите дейности в, или в близост до житните масиви, за недопускане възникването и разпространението на пожари. В жътвената кампания да се използва земеделска техника, която е технически изправна и оборудвана с необходимите пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари.

Апелираме за стриктно спазване на забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици), се казва в призива на огнеборците. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022