Търсене

Въпроси с цел – как роднинството с активист на ПП-ДБ може да ти изяде бизнеса и очерни името

Емилия Димитрова
Въпроси с цел – как роднинството с активист на ПП-ДБ може да ти изяде бизнеса и очерни името

Четири месеца след снежния потоп от ноември 2023 г., който остави близо седмица села в община Севлиево без достъп, без ток, а някои и без вода, общинският съветник от ДПС в Севлиево Исмаил Хаджихасан (ДПС), потърси виновните.

С питане до кмета на общината преди началото на днешното редовно заседание на Общинския съвет, той зададе въпроси, на които от последващо му обяснение стана ясно, че знае отговорите. Този детайл определено направи впечатление и посади съмнение, че целта на въпросите не са отговорите.  

Като начало Хаджихасан припомни, че през ноември 2023 г. при падналия за кратко обилен и мокър сняг, много села в севлиевска община останаха буквално откъснати от света. До тях нямаше достъп, много бяха без ток, някои за почти седмица. На много места хората бяха и без вода. Бедствената ситуация засегна повечето от населените места в севлиевска община, но във въпроса на Исмаил Хаджихасан се питаше конкретно за три от тях - Петко Славейков, Ряховците и Кормянско, защото, както сам обясни, живеещи в селата са потърсили чрез него отговори.  

Във връзка с това Исмаил Хаджихасан попита коя е фирмата, с която Община Севлиево има договор за зимно поддържане.

Въпросът му може да се брои за излишен, тъй като това е публично достъпна информация. Копие от договора и цялата тръжна процедура са в Централизираната електронна система за обществени поръчки, достъпът до която е свободен. Исмаил Хаджихасан може да не е запознат с начините, по които да си набави информация, още повече, че като общински съветник той има достъп и до документация, която не е публична. Това остава усещането или че не е подготвен, или че целта на въпроса му не е да научи с кого Община Севлиево има договор за зимно поддържане.

Това е регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество „Зимно почистване Севлиево“, което чисти снега в севлиевска община от 2016 г. В дружеството с равни дялове (50:50) участват „Еко Традекс Груп“ от Хасково и „Инфрастроежи“ – Севлиево. Последният договор между „Зимно почистване Севлиево“ и Община Севлиево е за 2.5 млн. лв. и е сключен след проведена процедура за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки.   

Вторият въпрос, който Хаджихасан зададе на кмета, беше наеман ли е подизпълнител за почистване в трите села, обект на питането му – Ряховците, Петко Славейков и Кормянско. Безспорно това са три от големите села в община Севлиево, както и самият общински съветник подчерта.

Кметът отговори, че подизпълнител в трите села  дружество „Осъм инженеринг“, регистрарано в Ловеч. От отговора му се разбра още, че „Осъм инженеринг“ е разполагало с по една почистваща машина за всяко от селата, но при една от трите машини точно в най-голямата снежна буря е възникнал технически проблем. Това е наложило вместо с три машини в три села, работата да бъде свършена с две машини, обясни кметът.   

Исмаил Хаджихасан обаче е знаел отговора и на този въпрос, защото се показа подготвен.

След като разбра, че снегопочистването в трите села е било възложено на подизпълнител, той услужливо поднесе на колегите си информацията, че според Търговския регистър дружеството-подизпълнител има за член на Съвета на директорите Ивайло Петков – син на активист на „Продължаваме промяната“, на два пъти депутат от същата партия и два пъти неуспял кандидат за кмет на Севлиево Богомил Петков.

Само преди месец Ивайло Петков внесе инвестиционно предложение за обособяване на площадка са съхранение и рециклиране на строителни отпадъци в Севлиево, което, за разлика от много други инвестиционни намерения, бе широко обсъждано по всички възможни общински канали, мобилизирана бе и широка общност в една от социалните мрежи. Въпреки липсата на подобна практика до сега, предложението беше внесено за обсъждане в общинския съвет и нямаше никакъв шанс да получи подкрепа, тъй като всички бяха срещу него, а аргументите до един си приличаха – инвестицията на Петков застрашава здравето и заплашва спокойствието на севлиевци. 

Накрая Исмаил Хаджихасан попита наложена ли е санкция на снегопочистващата фирма за несправяне с работата – още нещо, обявено през ноември м.г. от Община Севлиево, посочен бе и размера на санкцията - 10 хил. лв., както и уточнението, че глобата е „заради късно излязла снегопочистваща техника, недостатъчно машини на терен и некачествено снегопочистване в кварталите“.

Всичко това беше публично известно на 29 ноември 2023 г., което поставя въпроса защо Исмаил Хаджихасан се загрижи едва в края на март 2024 г. за контрола от страна на Община Севлиево върху дружествата, с които сключва договори. Питането му определено не може да се нарече актуално, освен ако целта не е да покаже нагледно, че в бизнеса политиката има значение. Обратното също е вярно.    

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!