Търсене

Върховният съд обяви резултата от изборите за кмет на севлиевското с. Батошево за недействителен

Емилия Димитрова
Върховният съд обяви резултата от изборите за кмет на севлиевското с. Батошево за недействителен

Със свое решение от 8 февруари т.г. Върховният административен съд постанови, че изборът за кмет на село Батошево, севлиевска община, е недействителен. Решението е окончателно и означава, че в селото предстоят избори за местен кмет. 

Делото е образувано по касационна жалба на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), с която се обжалва решение на Административния съд в Габрово, който на първа инстанция отхвърли оспорването на изборния резултат в селото. 

На редовните местни избори през есента на 2023 г. за кмет на с. Батошево бяха регистрирани трима кандидати - Недьо Маринов Маринов (ГЕРБ), Недьо Иванов Тинчев (ПП-ДБ) и Стефан Христов Стефанов (БСП за България).

След първия тур на изборите Недьо Маринов получава 146 гласа, Стефан Стефанов - 79 гласа, а Недьо Тинчев - 74 гласа. Разликата от пет гласа между втория и третия е послужила за основание на ПП-ДБ да оспори крайния резултат от вота. Като се позавават на невъзможността на живеещите в селата Карамичевци и Кастел да гласуват, от ПП-ДБ отчитат, че ако избирателите в двете населени места не бяха с отнети изборни права, не може да се прогнозира кой от двамата кандидати - Недьо Тинчев или Стефан Стефанов,е щял да стигне до балотаж. 

Съдът отчита, че броят на избирателите в с. Карамичевци е 18, а в с. Кастел - 8. Регистрираните по настоящ адрес към 28 април 2023 г. са 17 в с. Карамичевци и 16 в с. Кастел. "Следователно гореописаните лица, имащи право на активно избирателно право, са били ограничени да гласуват, а при надлежно упражнено от тях на право на глас, би могло реално да се промени получения изборен резултат на първия тур на изборите, въз основа на който е проведен вторият тур на избора за кмет на кметство Батошево", пише в съдебното решение. 

Съдебният състав "счита, че в случая на гласоподавателите от селата Карамичевци и Кастел са създадени необосновани и незаконосъобразни ограничения при упражняването на избирателните им права, което съставлява тежко и съществено нарушение на изборния процес". Съдът не подкрепя тезата на Администравния съд в Габрово, че "описаното нарушение не се е отразило на крайния изборен резултат".

Съдът намира, че предвид малката разлика от 5 гласа при първия тур на изборите, получена между Стефанов - 79 гласа и Н. Тинчев, който е получил 74 гласа, "осъщественото нарушение на конституционно регламентираното активно избирателно право на избирателите от с. Карамичевци и с. Кастел е опорочило установяването на действителния изборен резултат от първия тур на изборите".

Тъй като решението е окончателно, това означава, че в с. Батошево, както и в с. Стоките, пак ще се избира кмет.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!