Търсене

Варвари потрошиха 70 паметника в гробищата в с. Градница

Варвари потрошиха 70 паметника в гробищата в с. Градница

Вандализъм в гробището в с. Градница, снимка: Ердоан Узунов

В понеделник сутринта двата гробищни парка на севлиевското село Градница осъмнали осквернени - с потрошени паметници и един изровен гроб. На ужаващата картина се натъкнали две жени от селото, които рано сутринта отишли да прелеят вино и запалят свещ за свой близък. Разрушенията били и в двата гробищни парка. Натрошени са 15 паметника в християнските гробища и 55 в мюсюлманските. 

"Хората са потресени. Искат вандалите да бъдат заловени и наказани. Искат да бъдат обезщетени. Един надгробен паметник струва хиляда лева, а местните хора са възрастни, малцина от тях имат възможност да поръчат нов паметник за гробовете на близките си", сподели кметът на селото Ани Андреева, на която двете жени, открили варващината, се обадили най-напред. 

Изображение - 2338

Някои от паметниците са потрошени непоправимо, снимка: Ердоан Узунов

"Посегателство в такъв мащаб е не само недопустимо, а е и голям грях за всяка вяра. Такъв тип деяние цели единствено да скара мирно съжителстващите два етноса, но то няма да пожъне успех", коментира пред "Севлиево онлайн" председателят на областната организация на ДПС Ердоан Узунов. "На 30 юли, за когато е насрочено заседание на Общинския съвет в Севлиево, общинските съветници от ДПС ще внесем проект за декларация, с която искаме да заявим категоричното си неодобрение на всякакви прояви на нетолерантност, агресия, омраза и ксенофобия", каза още Узунов.

Изображение - 2339

Мюсюлманските гробища на с. Градница, 55 паметника са натрошени, снимка: Ердоан Узунов

Кметът на Севлиево Иван Иванов също остро осъди случилото си. В своя профил в социалната мрежа Фейсбук той написа: "Потресен съм от поругаването на гробищния парк в село Градница - подобни действия са в разрез с човешкия морал и ценности. Като кмет на община Севлиево и като човек, дълбоко огорчен от вандализма, категорично заявявам, че това поведение е недопустимо за всяко демократично общество. Извършителите трябва да застанат пред българското правосъдие, за да понесат своята оговорност!"

Според източник на "Севлиево онлайн" извършителите на варварското деяние са двама младежи от селото, единият наскоро бил излязъл от затвора. 

Очаквайте подробности. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.