Васил Попов разказа пред ученици за своята „Мисия безкрай“

Когато имаш мисия, това те държи буден. Някак те прави отговорен не само да я изпълниш, но и да я разкажеш. Това е сторил Васил Попов в своята книга „Мисия безкрай“, която разказва за пътуването на 8-тонния паметник на Светите братя Кирили и Методий от София до Мурманск.

Пътуването е предшествано от една молба, дошла от групата на мурманските писатели до България. Годината била 1986-та, а творците в далечния град имали желание да празнуват 24 май както българите. Но им се искало да имат паметник на братята Кирил и Методий. Българската държава откликнала и възложила изработването на бронзово копие на паметника, който и днес стои пред Националната библиотека в София. А когато бронзовата отливка трябвало да отпътува, на журналиста Васил Попов се паднал късмета да я съпроводи до Мурманск и опише в репортаж пътуването.

Днес писателят и журналист Васил Попов бе гост на СУ „Васил Левски“, а младите хора чуха от първо лице истински истории от 5 000-километровото пътуване на бронзовата статуя. И макар да е военен, а за военните се предполага, че са сурови хора, нежна душа крие Попов, щом се просълзи, разказвайки за поляната с кокичета, край която спрели по път и не успя да прикрие вълнението си, споделяйки с учениците чудесата, съпроводили посрещането и монтирането на паметника в Мурманск. Като се започне от топлината на бронза, несъизмерима с минусовите температури в Мурманск, град, в който условията са по-сурови дори от тези в Сибир, и се стигне до северното сияние, разпростряло се над множеството от хора, когато отците, осветили паметника на Св. Кирил и Св. Методий запяли „Многая лета“.

Васил Попов започва трудовата си биография като военен. През 1968 година пише първата си дописка. Тя разказва случка от военното ежедневие на парашутисти от батальона, където служил и самият Попов.

Двама парашутисти скачали едновременно, но парашутите им се оплели във въздуха. Двамата успяли да запазят самообладание, прегърнали се и така вплетени един в друг успяли да се приземят с един парашут. Историята била публикувана най-напред във вестник „Народен боец“ – вестникът на Трета армия, но за няколко дни намерила място в много национални ежедневници. И така се започнало.

По-късно Васил Попов постъпва на работа във военния отдел на „Работническо дело“, след това е репортер на вестник „Дума“ и кореспондент на вестника в Москва.

В Севлиево Васил Попов гостува по покана на Общинско движение „Русофили“, а поводът - отбелязването на 110 години от рождението на големия приятел на България акад. Лихачов

За да почетат акад. Лихачов младите хора от 8 „б“ клас, които работят по проект „Твоят час“ с ръководител Ваня Ангелска бяха подготвили извадки от „Писма за доброто и прекрасното“, които прочетоха пред всички. А второкласничката Виктория си спечели заслужесни аплодисменти с изпълнението на песента „Мама“ на руски език.

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество