Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
снимка: pixabay

От 29 юли 2019 г. с решение на Централната епизоотична комисия се въвежда 20-километрова санитарна зона около индустриалната ферма за отглеждане на свине „Айви БГ”, намираща се в местността Чакала, община Севлиево. В рамките на санитарната зона не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. В зоната попадат следните населени места:

От община Габрово: гр. Габрово, кметствата Златевци, Музга, Райновци (с. Райновци и с. Михайловци), Стоевци, Дебел дял, Трънито, Яворец, Новаковци, Драгановци, Враниловци, Армените (с. Армените, с. Петровци), Поповци, Гергини (с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци), Козирог (с. Козирог, с. Парчевци), Гръблевци (с. Гръблевци, с. Иванили, с. Седянковци, с. Бобовци), както и всички прилежащи към тях населени места.

От община Севлиево в зоната попадат всички населени места на територията на община Севлиево. 

За община Дряново – кметство Янтра.

В 20-километровата зона попадат и общини от областите Ловеч и Велико Търново. От община Троян – с. Дебнево, от община Ловеч – с. Малиново, от община Априлци – гр. Априлци и кв. Острец и от община Сухиндол – селата Горско Косово, Бяла река, Коевци и Горско Калугерово.

Продължават съвместните проверки на компетентните органи от Областната дирекция по безопасност на храните с МВР и представители на ОД „Земеделие” на нерегистрираните свиневъдни обекти от типа „заден двор". С особено внимание и приоритет се следят обекти с животни за разплод, е станало ясно на заседание на областната епизоотична комисия. 

Животновъдните обекти за отглеждане на свине във ферми "заден двор" трябва да включват следните мерки за биосигурност: изградени са съгласно изискванията на нормативните документи за защита и хуманно отношение към селскостопанските животни; снабдени са с достатъчно количество вода за пиене от собствени и/или от обществени водоизточници; имат вход, който разполага с оборудване и място за измиване и дезинфекция на хора и транспортни средства; оградени са по начин, осигуряващ безопасността на обекта и здравното благополучие на животните, който не позволява свободен достъп на хора и други животни.

Разследват причините за смъртта на благороден елен
Общество
Явор Данаилов - на велосипед от Лондон до Севлиево за каузата „Заедно в час“
Общество
Условна присъда за „случая Чакала“
Общество
Започна изплащането на обезщетенията за умъртвени прасета
Общество
Отбелязваме 134 г. от Съединението
Общество
В с. Крушево възстановиха помпена станция "Дълбоки"
Общество
Работник попадна под движещ се вакуумблок във фирма за паркет
Общество
Половин тон капачки за два месеца са събрани в металното сърце
Общество
Да превърнем биоотпадъците в компост
Общество
Как кметът на Дряново се похвали, че е сключил противозаконен договор за 3.6 млн. лв.
Общество
„Емоционална интелигентност" - курс за деца в начална училищна възраст
Общество
Предпразнично пожарникари показаха техника и умения пред деца
Общество
Втора родова среща събра потомците на рода Паручите в с. П. Славейков
Общество
МРРБ въвежда 8 нови знака по пътищата
Общество
Убитият благороден елен е имал смъртоносна рана от ловно оръжие
Общество
"Капачки за бъдеще" - в парк "Казармите" на 27 септември т.г.
Общество