Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
снимка: pixabay

От 29 юли 2019 г. с решение на Централната епизоотична комисия се въвежда 20-километрова санитарна зона около индустриалната ферма за отглеждане на свине „Айви БГ”, намираща се в местността Чакала, община Севлиево. В рамките на санитарната зона не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. В зоната попадат следните населени места:

От община Габрово: гр. Габрово, кметствата Златевци, Музга, Райновци (с. Райновци и с. Михайловци), Стоевци, Дебел дял, Трънито, Яворец, Новаковци, Драгановци, Враниловци, Армените (с. Армените, с. Петровци), Поповци, Гергини (с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци), Козирог (с. Козирог, с. Парчевци), Гръблевци (с. Гръблевци, с. Иванили, с. Седянковци, с. Бобовци), както и всички прилежащи към тях населени места.

От община Севлиево в зоната попадат всички населени места на територията на община Севлиево. 

За община Дряново – кметство Янтра.

В 20-километровата зона попадат и общини от областите Ловеч и Велико Търново. От община Троян – с. Дебнево, от община Ловеч – с. Малиново, от община Априлци – гр. Априлци и кв. Острец и от община Сухиндол – селата Горско Косово, Бяла река, Коевци и Горско Калугерово.

Продължават съвместните проверки на компетентните органи от Областната дирекция по безопасност на храните с МВР и представители на ОД „Земеделие” на нерегистрираните свиневъдни обекти от типа „заден двор". С особено внимание и приоритет се следят обекти с животни за разплод, е станало ясно на заседание на областната епизоотична комисия. 

Животновъдните обекти за отглеждане на свине във ферми "заден двор" трябва да включват следните мерки за биосигурност: изградени са съгласно изискванията на нормативните документи за защита и хуманно отношение към селскостопанските животни; снабдени са с достатъчно количество вода за пиене от собствени и/или от обществени водоизточници; имат вход, който разполага с оборудване и място за измиване и дезинфекция на хора и транспортни средства; оградени са по начин, осигуряващ безопасността на обекта и здравното благополучие на животните, който не позволява свободен достъп на хора и други животни.

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта
Общество
"Севлиево 21 век" връчи годишните стипендии на трима ученици
Общество
19-годишен с 2.11 промила алкохол, се е забил в уличен стълб
Общество
Молебен и курбан в памет на Св. Мина организира Ротари клуб
Общество
КНСБ: 2472 лв. са необходими за нормален живот на семейство
Общество
Кола блъсна жена на пешеходна пътека в центъра на Севлиево
Общество
Първи случай на африканска чума в габровско, ограничава се лова
Общество
Садим нови 200 дървета, старите торим със строителни отпадъци
Общество
Автобуси от Автогара Севлиево до "Медицински център-1"
Общество
Севлиево отдаде почит и признателност към народните будители
Общество
Изборите минаха, във воден режим сме. Вече официално
Общество
Камион се преобърна преди разклона за с. Добромирка
Общество
40-годишна севлиевка спря дрегера на 3.19 промила
Общество
Деца събраха благотворително зимни дрехи и топли завивки
Общество
Блъснаха момиче, докато пресича на пешеходна пътека
Общество
Включете се в безплатните обучения за домашно компостиране!
Общество