Търсене

Ваксина пази от смъртоносен рак. Защо хората не се възползват от нея

Всъщност липсата на информация - дори у лекарите, е причината за ниското ваксинационно покритие в България. Доверието на медицинското съсловие във ваксините влияе силно върху отношението на обикновените хора към тях
Видка Атанасова, "Своодна Европа"
В "Медицински център-1" започва масовата имунизация ср

илюстрация: pixabay

Срещу едно-единствено смъртоносно онкологично заболяване - рак на маточната шийка - съществува ваксина. И макар това да звучи като едно от най-великите постижения на медицината, много хора в България не се възползват, дори докато тече програма за безплатна ваксинация. Защо?

Всеки ден две жени в България умират от рак на маточната шийка. Причинителят му е човешкият папиломавирус (HPV). Срещу него от 2006 г. съществува ваксина, с която 99% свързаните с него онкологични заболявания могат да бъдат предотвратени.

Над 160 държави в света имат работещи ваксинационно програми за превенция срещу свързаните с HPV заболявания. България също. Целта на Световната здравна организация (СЗО) е 90% от момичетата да са ваксинирани до 2030 г.

За 2020 г. по данни на Европейската ракова организация ваксинационното покритие срещу човешкия папиломавирус в Норвегия е 90%, в Португалия – 81%, в Испания – 79%. В някои държави по света заболяването от рак на маточната шийка е напълно забравено. Държави в Европа вече имат поколения ваксинирани деца, които вече са родители и ваксинират своите деца.

На този фон към 2023 г. в България покритието е 1,5%. Родителите са неинформирани, лекарите не предоставят проактивно информация и към ваксината има недоверие.

Продължете четенето оттук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!