Търсене

Важно е да е наш човек – защо държавата не се отказва от губещо дружество в Габрово

Източник: "За истината" - независима платформа за регионална разследваща и критична журналистика
Емилия Димитрова, "За истината"
Важно е да е наш човек – защо държавата не се отказва от губещо дружество в Габрово

Снимка: Министерство на икономиката

В края на септември т.г. служебният министър на икономиката Никола Стоянов върна като управител на държавното „Плод-зеленчук“ Габрово кадъра на ГЕРБ Хилда Цвъркалева.

Със заповедта за назначаването на Цвъркалева беше освободен назначеният шест месеца по-рано от Корнелия Нинова местен лидер на БСП Валери Митов. За последните седем години това е шестата смяна на управителя на едва кретащото държавно дружество.

Предприятието, което отчита печалба колкото една сергия за плодове и зеленчуци на пазара, е предпочитано за кадруване от всеки нов министър на икономиката. Дружеството на практика функционира, за да изкарва заплатата на своя управител и ако успее, заплатите на онези, които работят в него. Така министърът на икономиката, който и да е той, устройва на поста свой приближен, който във всички случаи е и политически доверен.

Важно е да е наш човек

През 2015 г. тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски назначи на мястото Антоан Згрипаров – областен лидер на СДС в Габрово и общински председател в Трявна. Згрипаров бе освободен през 2017 г. от друг министър на икономиката – Емил Караниколов, защото прокуратурата откри, че е декларирал неверни обстоятелства пред Търговския регистър. Управител стана Анита Велкова – бивш член на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания. След по-малко от година, през юни 2018 г. за управител е назначен бившият общински съветник от ГЕРБ в Габрово Хилда Цвъркалева. От нея през 2022 г. управлението поема областният председател на БСП в града Валери Митов. В края на септември т.г., когато Митов бе водач на листата на социалистите за парламентарните избори на 2 октомври, той е освободен и на негово място отново е върната Хилда Цвъркалева.

Петима Петка не хранят

Плод-зеленчук“ – Габрово има петима служители, в това число е и управителят. Средната годишна заплата на служителите е 8106 лв. (под 700 лв. месечно), а на управителя 53 625 лв. (около 4500 лв. месечно). Разходите за осигуровки на година са около 13 хил. лв., за заплати през 2021 г. те са били 90 хил. лв., а през 2020 г. – 88 хил. лв. Размерът на приходите, които публичното предприятие отчита за 2021 г. е 140 хил. лв., за 2020 г. – 141 хил. лв.

Продължението може да прочетете оттук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!