Важно: облекчени условия за лекарствата на хронично болните
Снимка на Michal Jarmoluk от Pixabay

От понеделник, 16-ти ноември, Здравната каса въвежда облекчени условия за получаване на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Облекченията ще действат за срока на извънредната епидемична обстановка, която засега е до 30 ноември 2020 г., но и занапред, в случай на нейното удължаване.

Протоколите, чиято валидност изтича след 16-ти ноември, се удължават служебно, но само ако не се налага промяна в лечението. На пациентите не се налага да посещават офис на РЗОК за презаверка.

Поради специфика при лечението не се удължава автоматично само срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - хроничен вирусен хепатит С, лечение на хемангиоми и лечение с Palivizumab на деца. Протоколите в тези случаи, изтекли преди 16-ти ноември, ще се подновяват по обичайния ред и няма да се удължат служебно.  

Аптеките могат да отпускат лекарства без рецепта, само по рецептурна книжка. Това е в сила по удължените протоколи, както и лекарствата, които хронично болните пациенти получават за домашно лечение. Важно уточнение е, че улесненото получаване може да става само в аптеките, от които последно пациентите са получили лекарствата си по рецепта. 

В случай, че пациентът не си спомня откъде е получил за последно лекарствата, може да провери печата в рецептурната си книжка. Допълнително условие за това е да не са минали повече от три месеца от последното вземане на лекарства.

Когато лекарствата са предписани по специфични терапевтични схеми, които налагат уточняване и не е възможно повторението на последното отпускане, пациентите ще бъдат насочвани към личните си лекари за издаване на нова рецепта.

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, няма да се изисква заверка в РЗОК. Аптеката ще отпуска лекарствените продукти и по незаверена рецептурна книжка, в която са попълнени данните на общопрактикуващия лекар и предписанията. Когато рецептурна книжка е изчерпана, в аптеката ще може да се добавят страници по определен образец, за да не се налага посещение до общопрактикуващия лекар за това.

Тест-лентите за самоконтрол на кръвната захар ще продължат да се изписват и отпускат по обичайния ред, както досега.

Описаните мерки са улеснение за хроничноболните пациенти, но на тези, които са преценили, че е необходимо да посетят лекаря си,  ще бъдат издавани рецепти и съответно медикаментите ще се отпускат по тях.

Лекарите и аптеките са информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение.

Осигурените лица, които се нуждаят от допълнителна информация или искат да съобщят за затруднения във връзка с отпускането на лекарства, могат да се свържат с РЗОК Габрово на тел. 819 524 или 819 516, както и на електронна поща: gabrovo@nhif.bg .

            

Д-р Димитров (УНГ) преглежда в "Медицински център-1" на 8 и 22 декември
Здраве
Парти зона "Кулинар" доставя храна на медиците на първа линия
Здраве
Плодове за работещите в "Спешна помощ" дари "Павлин -1989"
Здраве
Направление за PCR ще се издава и след положителен бърз тест
Здраве
Днес няма новозаразени с Ковид, но има ръст на починалите
Здраве
Ограничения за влизане в България са в сила от днес
Здраве
513 са активните случаи на Ковид-19 в община Севлиево
Здраве
Новите мерки срещу пандемията влизат в сила от петък вечерта
Здраве
Нов ръст на заразените с Ковид в Севлиево, още двама загубиха живота си
Здраве
Пациенти без направление за PCR продължават да се тестват в "Медицински център-1"
Здраве
Нито един респиратор не е купен от МБАЛ в Севлиево от дарeнията за респиратори
Здраве
Послания за вяра в доброто получиха пациенти и лекари в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“
Здраве
"Севлиево плаза" поема храната за медиците на първа линия в болницата
Здраве
Намаляват заразените с Ковид-19 в област Габрово
Здраве
Храна и за медиците в "Спешна помощ" от "Бар и Динер Росси"
Здраве
Хотел "Хелиос" ще приготвя храна за медиците на първа линия от понеделник
Здраве