Възможностите след завършване представиха пред младите

Срещи на тема „Европейските средства в подкрепа на младите хора“, организира Областен информационен център – Габрово през месеците април и май в три от общините от областта. Събитията бяха проведени в Севлиево - на 3 април, в Трявна – на 21 април и в Дряново – на 5 май, с активното съдействие на общинските ръководства.

Те бяха основно насочени към завършващите своето образование ученици, на които бяха представени възможностите за младежка заетост и стартиране на собствен бизнес чрез обучения за предприемачество, както и за студентски практики и стипендии.

На информационните срещи в Севлиево и Трявна към екипът на ОИЦ – Габрово се присъединиха експертите от Центъра за кариерно ориентиране – Габрово, които представиха националния портал за кариерно ориентиране http://orientirane.mon.bg и споделиха вдъхновяващи истории от работата си по националния проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Изключително вълнуваща беше срещата в Дряново, която събра заедно абсолвентите на професионалните гимназии по строителство и архитектура от Бургас, Велико Търново, Габрово, Плевен и Шумен. Инициативата на община Дряново за връчване на майсторските свидетелства на възпитаниците на професионалните гимназии по строителство от страната бе предшествана от информационна среща, на която бяха представени теми за приложението на старите строителни материали в съвременното строителство и предстоящия конкурс на ЕМО „Етър“ „Архитектурата на Възраждането - представи, идеи и мечти“. Експертите от Областен информационен център – Габрово разказаха пред присъстващите за възможностите за европейско финансиране - информация, която ще бъде изключително полезна за младите хора след завършване на средното образование, за да поемат по-уверено и самостоятелно по собствен житейски път.

На срещите беше представена и инициативата на мрежата от 28 информационни центъра в България „Заедно за Европа“, която в поредица от събития отбелязва три значими годишнини - 60 години Европейски социален фонд, 10 години от присъединяването на България към ЕС и 6 години от цялостното функциониране на Мрежата от 28 информационни центъра.

 

 

Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование