Търсене

Вдигат заплатите в Спешна помощ с 22%, с 20 на сто в РЗИ

Севлиево онлайн
Трагедия: баща закла детето си, опитал да сложи край на живота с

След договорения ръст от 22% на възнагражденията на работещите в спешна помощ, лекар с две специалности ще получава средно 3300 лева, а специалист по здравни грижи – 2245 лв. Брутната месечна заплата на шофьорите става 1500 лева. 

Според министъра на здраевопазването проф. Христо Хинков увеличението "никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит". Това той обяви на брифинг във ведомството вчера. 

Министър Хинков посочи, че е провел многократни срещи със синдикат „Защита“, но не разбира методите, които те използват. „И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването са национално представените синдикати“, посочи проф. Хинков.

Той изтъкна, че предложението на синдикат „Защита“ е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Освен това чрез така направеното разпределение, се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

„Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега“, посочи зам.-министър д-р Бойко Пенков, като обяви, че гласуваното увеличение на заплатите ще запази баланса между отделните категории служители в спешните звена.

Общата сума, която ще бъде разпределена за работни заплати в Центроввете за спешна медицинска помощ от 1 август до края на годината, е около 22 млн. лв.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!