ВиК спря водата на "Акта Медика"

Днес в 14.00 часа служител на местното ВиК "Бяла" отишъл в сградата на бившата "Акта Медика" и без да се представи казал: "Спрях ви водата". Служителите не повярвали и веднага проверили. Вода в сградата все още имало, но се оттичала и налягането било слабо. Близо час по-късно чешмите наистина останали сухи. Без вода остана болницата, в която има 34 лежащо болни, от тях четири деца, четирима души в Интензивно отделение, двама наскоро оперирани, за които се умува дали да бъдат пренасочени за лечение другаде и още двама оперирани днес, които също се налага да бъдат транспортирани в друга болница, но поради риск за здравето им, от болницата изчакват. 

За спирането на водата в сградата на "Акта Медика" първи ни се обадиха пациенти. Казаното от тях потвърди и един от собствениците на болницата Илиян Илиев, който разказа описаното по-горе. Оказа се, че вода няма освен в отделенията на болницата и в клиничната лаборатория на първия етаж, в кабинетите на ДКЦ "Севлиево Медика" и в кабинетите на общопрактикуващите лекари. "Хората са в паника. Има риск за оперираните пациенти. Без вода не можем да поддържаме задължителната хигиена и да дезинфектираме подовете през два часа, каквато е практиката", обясни Илиян Илиев. Според него причина да им спрат водата са стари задължения на "Акта Медика" АД, което не съществува, но има просрочени фактури. Тези фактури обаче се изплащат поетапно, обясни Илиев, редом с текущите сметки за потребление. "Плащаме по една стара фактура и по една текуща", обясни Илиев, който недоумява как може да бъде спряна водата в едно лечебно заведение посред зима, без управата на заведението да бъде уведомена. 

"Спряхме им водата заради неплащане на задължения", отговори управителят на ВиК "Бяла" инж. Кристиян Даскалов. Той обясни, че на една и съща партида в сградата се водят три дружества, а партидата се води на "Акта Медика" АД, което има натрупани дългове за 5 200 лв. Плащането на сметките е спряло през месец май 2015-та. А докато не се изчистят старите задължения,  няма как да бъде закрита партидата и да се разкрие нова, на новите дружества. Даскалов каза, че е писал не едно предупредително писмо, но отговор и действия не последвали, затова предприел драстичната мярка да се спре водата в сградата. "Ще им пуснем водата. Веднага ще я пуснем. Но трябваше да я спрем, защото аз нося отговорност за управлението на общинското дружество", каза инж. Даскалов.

В Община Севлиево научиха за скандала от sevlievo-online.com. Заместник-кметът Невена Тодорова се ангажира веднага да проучи случая. Минути по-късно ни информира, че е разговаряла с инж. Даскалов, но не може да вземе страна, тъй като става въпрос за спор между две търговски дружества. 

До часа на публикуване на материала, имаме уверението от ВиК "Бяла", че водата в сградата на бившата "Акта Медика" ще бъде пусната веднага.  

Започна записване за преглед при д-р Пейо Мишев
Здраве
Роди се седмо бебе, с подкрепа на програмата за инвитро
Здраве
Нов специалист от ноември в "Медицински център-1" - д-р Стаматова
Здраве
Д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец" преглежда на 20 декември
Здраве
Безплатно измерване на кръвната захар за севлиевци на 16 ноември
Здраве
Нова дата за преглед при д-р Надежда Стаматова
Здраве
Д-р Диков отменя прегледите на 30 ноември т.г.
Здраве
Кога ще преглеждат специалистите на "Медицински център-1" през ноември
Здраве
Нов специалист в "Медицински център-1" - д-р Явор Малинов
Здраве
Ново: неотложна медицинска помощ в "Медицински център-1"
Здраве
24 октомври - Световен ден на борбата с полиомиелита
Здраве
Първите положителни проби за грип са факт
Здраве
Проект на д-р Петко Карагьозов и екип - най-добър на конгрес по гастроентерология
Здраве
На 18 декември д-р Красимир Георгиев преглежда в Севлиево
Здраве
На две дати преглежда през ноември в Севлиево д-р Бонка Попова
Здраве
Хематологичното заболяване наподобява настинка
Здраве