Търсене

Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка

Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добром

Вицепрезидентът откри учебната година в селото на Пеньо Пенев

от Емилия Димитрова

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова удари днес първия училищен звънец в Основно училище „Христо Ботев“ в севлиевското село Добромирка.

Тя пристигна в селото точно за началото на празничното откриване на новата учебна година. Ученици и учители я посрещнаха с кратка, но вълнуваща програма, в която специална роля имаха първокласниците на училището. Тази година те са осем, а учениците в училището са 43.

Когато дойде ред на най-малките да пристъпят за първи път в клас, преминавайки през ритуалната шестица, направена от цветен венец, Илияна Йотова лично приветства всяко от децата, редом с училищния директор Йорданка Георгиева.

Изображение - 3245

Първокласниците преминаха през цветна шестица под погледа на г-жа Йотова

В своето приветствие вицепрезидентът се обърна специално към първокласниците, но които обясни колко е важно да са старателни и колко силно свръзани за просвещението и човешката свободата. Затова им поръча да не пестят сили, за да постигат успехи по пътя към трупане на знания.

На учителите Йотова призна: „Отново нашата държава е в дълг към вас. Справихте се блестящо, когато трябваше за броени дни да преорганизирате цялата образователна система“. А на родителите каза, че „нито едно усилие на децата ви и техните учители не си струва, ако те нямат вашата подкрепа“.

Илияна Йотова разгледа училищната сграда и как екипът на училището се е подготвил за спазване на противоепидемичните мерки. „Знам, че ако не бяха мерките, този двор днес щеше да е пълен с хора, но за всички ни е важно да запазим здравето на нашите деца“, подчерта тя.

Изображение - 3246

Празнично от учениците за учениците

Поводът вицепрезидентът да дойде в с. Добромирка има и емоционален отенък. В кметството на селото има обособена родова стая, в която е направено родословно дърво на добромирските родове, открити от краеведа Нено Гунев. Там някъде в началото на дървесното разклонение е свекърът на Йотова. Когато разбрала, напълно случайно, си обещала, че при първа възможност ще посети селото.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!