Внезапни проверки и контрол на границата срещу фалшивите болнични

източник: zaistinata.com

Внезапни проверки в дома на болните, в това число по сигнал, и достъп на граничните власти до електронната система за болнични листове, за да се установи дали лица в болнични напускат страната, са част от мерките, които предлагат от Националния осигурителен институт (НОИ) срещу фалшивите болнични.

Мерките бяха оповестени на 17 януари т.г. в публикуван от НОИ анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване в периода 2016-2019 г.

Всеки ще може да подава сигнал

Внезапни проверки, съвместно със съответната Регионална здравна инспекция и Районната здравноосигурителна каса, ще установяват дали болният спазва предписаният му режим на лечение. Проверки да се правят и по жалби от осигурители и сигнали от граждани, предлагат от НОИ. Дали с това право на гражданите няма да се злоупотребява и как ще се прецени на кой сигнал да се реагира, ако в даден момент се окаже, че това не е по силите на проверяващите, на този етап не е ясно.

При констатиране на нарушение, да не се изплаща обезщетение за целия период на болничния лист, предлагат от НОИ. Установеното неспазване на режима освен с неизплащане на обезщетение, може да бъде основание случаят да се докладва пред Регионалния съвет на съответната Регионална здравна инспекция, който да осъществи процедурата по проверка на здравословното състояние чрез друга лекарска консултативна комисия (ЛКК). Ако се докаже, че лицето няма здравословен проблем, за който ползва болничен лист, тогава с решение на съвета следва да се отмени експертното решение на органа, който го е издал и същият да се санкционира по реда на Закона за здравето.

Друга мярка, която се предлага е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност това да става след решение на ТЕЛК.

Личният лекар да няма право да издава първичен болничен лист за 14 дни, както е в момента, а само за седем дни за едно заболяване.

Как работодателите стават контрольори, четете тук. 

Делото КТБ: Липсващите имена. Банката на властта и човекът на Путин
Общество
Футболът срещна доброто, за да помогне на 9-годишния Мартин
Общество
Училища и детски градини в села затварят днес и утре заради снега
Общество
Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес
Общество
Жена от Габрово върна изгубен портфейл с лични документи и пари
Общество
Манолова: Отговорността, че България се превърна в сметище, е на Борисов
Общество
Започна гласуването за "Европейско дърво на годината"
Общество
Проверката на отпадъците край Яворец трябва да приключи на 16 февруари
Общество
Обявена е процедура за консултант на строежа на тунел под Шипка
Общество
Цветан Косев от Габрово е отличен в конкурса "Пожарникар на годината"
Общество
Съдия е българинът със забрана той и семейството му да влизат в САЩ
Общество
От Училищно настоятелство отчетоха 2019 г.
Общество
Поклон пред Апостола - на 19 февруари, в Конака
Общество
Делото КТБ: Липсващите имена, част трета
Общество
По 100 лични карти на ден ще издават тази година от МВР
Общество
Инициалите Д.П. Част II от "Делото КТБ: Липсващите имена"
Общество