Внезапни проверки и контрол на границата срещу фалшивите болнични

източник: zaistinata.com

Внезапни проверки в дома на болните, в това число по сигнал, и достъп на граничните власти до електронната система за болнични листове, за да се установи дали лица в болнични напускат страната, са част от мерките, които предлагат от Националния осигурителен институт (НОИ) срещу фалшивите болнични.

Мерките бяха оповестени на 17 януари т.г. в публикуван от НОИ анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и държавното обществено осигуряване парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване в периода 2016-2019 г.

Всеки ще може да подава сигнал

Внезапни проверки, съвместно със съответната Регионална здравна инспекция и Районната здравноосигурителна каса, ще установяват дали болният спазва предписаният му режим на лечение. Проверки да се правят и по жалби от осигурители и сигнали от граждани, предлагат от НОИ. Дали с това право на гражданите няма да се злоупотребява и как ще се прецени на кой сигнал да се реагира, ако в даден момент се окаже, че това не е по силите на проверяващите, на този етап не е ясно.

При констатиране на нарушение, да не се изплаща обезщетение за целия период на болничния лист, предлагат от НОИ. Установеното неспазване на режима освен с неизплащане на обезщетение, може да бъде основание случаят да се докладва пред Регионалния съвет на съответната Регионална здравна инспекция, който да осъществи процедурата по проверка на здравословното състояние чрез друга лекарска консултативна комисия (ЛКК). Ако се докаже, че лицето няма здравословен проблем, за който ползва болничен лист, тогава с решение на съвета следва да се отмени експертното решение на органа, който го е издал и същият да се санкционира по реда на Закона за здравето.

Друга мярка, която се предлага е да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност това да става след решение на ТЕЛК.

Личният лекар да няма право да издава първичен болничен лист за 14 дни, както е в момента, а само за седем дни за едно заболяване.

Как работодателите стават контрольори, четете тук. 

Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
Боровете на Крушевския баир масово съхнат заради гъбни вредители
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Треньорът Досьо Досев е предложен за почетен гражданин на Севлиево
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
Севлиево има 36 почетни граждани, званието се присъжда от 1994 г.
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
За два петъка връщат пазара на старото му място
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
Ще има Празници на Севлиево, реши Общинският кризисен щаб
Общество
Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество