Търсене

Време е да си простим. Идва време за градеж

Време е да си простим. Идва време за градеж

Парламентарни избори на 11 юли 2021 г. 

Георги Табаков е водач на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ за изборите на 11 юли от габровски избирателен район. Не е от Габрово, но и не се чувства спуснат отвън. Като човек, дишащ от години бизнес среда, вече има поглед за възможностите пред четирите общини на областта. А с всеки следващ ден се чувства все повече местен заради хората от листата на „Изправи се! Мутри вън!“ и многото съмишленици, за които казва, че са от една кръвна група.

Кой е Георги Табаков и защо Вие сте водач на листа в Габрово?

На 52 г. съм, женен, с една дъщеря на 25 г., която в момента учи архитектура в чужбина. Завършил съм Френската гимназия в София и съм от изчезващия вид български мъже, които са били две години в казармата.

През 1989 г. заминах да уча „Международни икономически отношения“ в Москва, върнах се в България през 1994 г. и заедно с брат ми, Бог да го прости, направихме студио за графичен дизайн. Следващите три години бяха бурни. През 1998 г. станах заместник-министър на търговията и туризма. През 2000 г. ме преназначиха като председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. След това, през 2001 г., бях избран за председател на Българския икономически форум, където съм и до днес. Изобщо присърце ми е подобряването на инвестиционния климат в страната, защото с това започна обществената ми кариера.

Като човек, който работи от години в областта на инвестициите и с бизнеса изобщо, непоправими ли са щетите в икономиката, които пандемията и начина, по който реагираха властите, нанесоха?

Има изпуснато време от едно десет години насам. Позовавайки се на статистиката, инвестициите в страната към края на 2009 г. са представлявали около 36% от брутния вътрешен продукт. В края на 2020 г. са 18%. Т.е. инвестиционната активност е намаляла два пъти и не само чуждестранните, но и българските фирми не искат да инвестират в България.

Защо не искат?

Защото рискът е много голям. Вече свободно се говори за рекет, изнудване и превземане на бизнеси. Има и знакови случаи като „Осемте джуджета“ и санкциите по закона „Магнитски“ от последния месец. Какво всъщност се случва – не се допускат в България бизнеси, които не могат да бъдат контролирани от управляващата върхушка.

В този ред на мисли - на един от форумите на Български икономически форум през 2016-та година представителят на Световната банка за България открои като ключов фактор за успешна инвестиция в страната в никакъв случай да не се навлиза в сектори, зависещи от българското правителство. След съвсем кратко време от правителството поискаха той да се отзове и да бъде заменен, само че не отчетоха, че Световната банка не е Българската банка за развитие, за да им казват какво да говорят, и естествено не го отзоваха.

Какво прави човек с толкова широк поглед върху икономиката и инвестиционната среда в Габрово като водач на листата на „Изправи! Мутри вън!?

Габрово не е по-различен от останалата част на страната. В Габрово най-важното, и то е символ, е предприемаческият дух. Аз от десет години се занимавам с нещо, което ми е кауза в Български икономически форум – организирам курсове и обучавам собственици на малки предприятия или български кандидат-предприемачи - хора, които искат да започнат бизнес. Това е първото, което ме накара да се съглася да стана част от екипа на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ точно в Габрово, люлката на предприемачеството.

Искам по време на кампанията и след това да се срещна с колкото може повече хора, които искат да правят бизнес и да остават в България. И ще започна още отсега. Във всеки от градовете на областта организирам половиндневен курс за млади предприемачи, разбира се – напълно безплатно. Точните дати и часове по градове ще бъдат публикувани в рамките на няколко дни във Фейсбук групата: „Изправи се! Мутри вън“ – ГАБРОВО“ .

Какви хора има във вашата листа?

Това са хора от истинския живот. Хора, които плащат данъци, благодарение на които живее администрацията. Ето всеки от тях с какво се занимава по реда им в листата:

Светлин Каменов – завършил е „Право“ в СУ Св. Климент Охридски“ и в момента е управител на Адвокатско дружество "Каменов и Димов" – Габрово;

Иван Събев – с докторска степен по „Счетоводство“. Главен асистент в катедра „Мениджмънт” на ТУ – Габрово. А също е и общински съветник в Община Дряново. През последните години развива частен бизнес в сферата на туризма и земеделието;

Георги Ненов – завършил е “Международни икономически отношения“. От 1993 г. развива семеен бизнес - търговия на хранителни стоки в Севлиево. Фамилията му произвежда месо и месни полуфабрикати в собствена транжорна и кланица;

Надежда Стефанова - с висше образование - специалност „Маркетинг“. В момента работи като технически организатор в сферата на машиностроенето в местна фирма в Трявна;

Стела Антонова – с висше образование. Собственик на сладкарска работилница - развива този бизнес от 1992 г.;

Валентин Туфекчийски – Завършил е висше образование в Икономическия университет във Варна - специалност ИОВТ. От 1991 г. е собственик на фирма, която се занимава с търговия на едро и дребно в страната и в чужбина. А от 2005 г. е регионален представител на международна спедиторска компания.

Единствено Вие не сте местен, чувствате ли се като "парашутист"?

Изобщо не се чувствам „парашутист“. Хората от листата и екипа ме приеха изключително радушно и това не е някакво лицемерие. С тях сме от една кръвна група и съм сигурен в тях. Говорим на един език, искаме да решим едни и същи проблеми. Това, че не съм родом от региона, не означава, че проблемите му са ми далечни. Напротив – както споменах по-рано, възраждането на предприемаческия дух в Габрово е един от основните ми приоритети, а от коалицията имаме вече разработен пакет от мерки в помощ на малките и средни бизнеси, които да бъдат предприети на национално ниво, а именно:

  • Вдигане на границата за задължителна ДДС регистрация от 50 000 лв. на 180 000 лв.;

  • Значително намаляване на патентния данък;

  • Отмяна на данък „уикенд”;

  • Намаляване на данък печалба за ЕТ от 15% на 10%

  • Помощ от 3000 лв еднократно за всички малки фирми, които досега не са получили нищо по време на Ковид-кризата;

  • Премахване на данъка за реинвестираната печалба.

Наясно ли сте вече с проблемите в четирите общини?

Последните няколко седмици аз и екипът ми посетихме голяма част от населените места в габровския регион и сме всеки ден сред хората. Най-тежките, натрупвани с години местни проблеми, свързани с инфраструктурата, за които има напълно възможни решения, са:

  • Намирането на финансиране за построяване на язовир „Мокра Бяла“, който ще реши проблема с водоснабдяването в Севлиево;

  • Подновяването на работа по проекта за пречиствателна станция за питейните води в Трявна;

  • Създаването на необходимата за региона свързаност с останалата част на страната чрез АМ „Хемус“ и осъществяване на проекта за тунела под Шипка;

  • Проверка и подмяна на опасните настилки на много от пътищата в региона, както и маркировка, поне за най-важните пътища.

Наясно съм и с един много стратегически проблем за областта - намаляването на населението – това е икономически, социален и културен проблем. Но хората ще предпочитат да останат в областта, ако имат удовлетворяващите условия за това, за които ние от „Изправи се! Мутри вън!“ ще работим с особено внимание. Статистиката сочи също, че Габрово е сред областите с най-голям дял застаряващо население. Т.е. наша задача е да създадем необходимите продукти и услуги, насочени към възрастните, за да прекарат старините си подобаващо.

Какъв народен представител ще бъдете на гражданите от областта?

Първо, искам да ги уверя, че няма да се главозамая. Вече съм минал през това и съм си научил уроците. За мен в думата „народен представител“ се съдържа всичко, което ще правя - ще бъда представител на гражданите от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в Народното събрание. Ще им съдействам да решават проблемите си, ще помагам на общинските власти да се справят с наболели въпроси. Затова ще бъда в региона всяка седмица – както трябва да прави всеки народен представител. Ще имам приемна и всеки ще знае какво правя всеки ден като народен представител и то ще е известно на обществеността. Гражданите трябва да знаят как да се свържат с мен и ще използвам всички възможности на съвременните комуникации, за да бъда близо до избирателите си. Няма да се покрия, бъдете уверени. Ето - вчера, на 25.06, подписах декларация на Гражданско сдружение за Севлиево във връзка с проблема с водоснабдяването, с което се анагажирам като народен представител действията ми да бъдат насочени към:

1. Осигуряване на дофинансиране за довеждащия водопровод;

2. Проектиране и изграждане на язовир “Мокра Бяла”;

3. Запознаване на "Изправи се! Мутри вън!"с поетите ангажименти;

4. Периодично информиране за поетите действия, във връзка с тази декларация.

В какво виждате потенциала за развитие на габровски регион?

Малкият и среден бизнес и алтернативният туризъм. Габрово е регион, в който туризмът може и трябва да бъде разгърнат. В тази област са едни от най-красивите природни дадености – природен парк „Българка“, например, в който се срещат близо 70% от българските лечебни растения. Местността Узана също – географският център на България. От алчност са изоставени тези и всички други български кътчета. Големите пари бяха насочени към бетонните джунгли на морето, където парите се превъртат много бързо и малките бизнеси в туризма се задушават, а малките красиви местенца се забравят. Една реална политика няма да позволи това да се случи, а ще изготви пакет от мерки, които да подпомогнат алтернативния туризъм, какъвто е и кулинарният туризъм. Той е свързан с векове традиции и оцеляла до наши дни култура, но някой трябва да се погрижи да запознае хората с него и да направи така, че хората да избират да отидат на кулинарен туризъм в места като Трявна или Дряново, а не в Италия или Франция.

Какво бихте казали на онези, които не гласуват, защото нищо нямало да се промени?

Е, ако не гласуват, наистина нищо няма да се промени. Който не гласува, няма моралното право да казва: „Гледай какви отиват в Парламента“. За да не отиват такива, които не ти харесват, харесай си някого. Ние, кандидатите на „Изправи се! Мутри вън!“, обърнахме представата, насаждана от предишните управляващи, че и да гласуваш, и да не гласуваш, всичко остава постарому. Колкото и да се опитват да казват, че протестите не били успешни, ние показахме, че българина не го е страх, показахме колко извратено централните медии отразяват реалността и че работеха изцяло за управляващите. Успяхме да покажем и на Европа какво се случва в България. Дотогава в официалната представа на европейските лидери и политически сили България беше една спокойна страна, която бавно се развива, но е част от ЕС и може и да има някаква корупция, но то пък къде ли няма корупция. Такива бяха техните изказвания, прочетени между редовете. Протестът рязко вкара темата за огромната корупция в България не само в европейския политически елит, но и в европейските медии. А това определено е проблем за европейския политически елит, защото утре европейският данъкоплатец може да поиска сметка къде отиват парите му – за увеличаване стандарта на българите или в чекмеджета, кюлчета и пачки. Ние от „Изправи се! Мутри вън!“ сме основната партия на протеста и съвсем смело заявяваме, че нашата листа е листата на свободните хора.

Какви мислите, че са вашите избиратели?

Ние търсим подкрепата на всички честни хора. Защото идва време да си простим. Време за градеж. Стига разруха.

 

Интервюто е предоставено от предизборния ща на "Изправи се! Мутри вън!" и се публикува съгласно договор за информационно отразяване

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!