Търсене

Всяка пета бюлетина е била недействителна от вота за Общински съвет в Севлиево

Емилия Димитрова
22 партии и коалиции се регистрираха в Габрово за вота на 11 юли

Почти всяка пета бюлетина е била невалидна от избора за Общински съвет в Севлиево. Това сочат данните от протокола на Общинската избирателна комисия. 

При общ брой бюлетини, намерени в урните, 12 080, недействителните са 2 451, което е малко над 20%. Най-честата грешка, която прави една бюлетина недействителна  е отбелязването на преференция, но не е отбелязано за коя партия се гласува.

Имало и случаи на отбелязани повече от една преференция. Не били малко и предадените празни бюлетини за Общински съвет, което също прави гласът недействителен, тъй като не може да се определи вота на избирателя.

По брой недействителни бюлетини Севлиево е една от 122 общини от всичките 265 в страната с най-голям брой недействителни гласове за Общински съвет.  

За цялата страна броят недействителни бюлетини е малко над 400 хиляди или близо 15%. Според Института за развитие на публичната среда, ако не е бил ниският процент в столицата (4.6%), процентът недействителен вот е щял да бъде много по-висок. 

Изборния кодекс (чл. 437, ал. 3) казва, че гласът е недействителен, когато: бюлетината не е по установения образец; на гърба на бюлетината няма два броя печати на СИК; в бюлетината има вписани букви, цифри и др. знаци; вотът е отбелязан със знак различен от ✕ или ✓ или с цвят различен от син; липсва отбелязан вот – бюлетината е празна; в бюлетината има отбелязано повече от едно квадратче за политически субект (партия/коалиция/независим или “Не подкрепям никого”); в бюлетината е отбелязана само преференция.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.