Яблонецка бижутерия "откри" годината в галерия "Видима"

С яблонецка бижутерия, изработена от чешко стъкло и представена по нестандартен начин на публиката, снощи галерия "Видима" направи заявка за една силна юбилейна година - през 2017-та се навършват двайсет години от създаването на галерията.

Изложбата е по проект, наречен HANDMADE DREAMS и представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу. На 13 големи черни диска са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal. А на гърба на всеки от дисковете, зрителите могат да прочетат информация за автора на показаното бижу или комплект бижута, тъй като повечето са съчетание от колие, гривна и обици. На други два диска вървят кадри от модни ревюта, на които манекените носят чешки бижута от стъкло.

Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна и отличителна марка на Чехия. Чешките бижутери започват да изнасят своите произведения още през 17 век и за три столетия превръщат Северна Чехия в „кристалната долина“, където е можело да се поръчва всевъзможен тип блестяща красота. През 19 век Яблонец става център за износ на бижута. По това време се появяват бижута уникати и колекции, предназначени за изложби и взискателни клиенти. 

Яблонецката бижутерия блести на световни изложения, с нея се украсяват филмови звезди и устоява на изпитанието да е допълнение или декорация в различни творения на модни дизайнери.

Изложбата, която снощи бе открита в талерия "Видима" може да се види само на две места в България - София, където вече показана и Севлиево. Експонатите пристигнаха у нас от Солун и оттук заминават за Румъния. 

 

Михаил Костадинов дари наградата си от "Севлиево рок"
Култура
Сградата на Регионалния исторически музей - национален паметник на културата
Култура
Перфектното звучене на трио "Звън" усъмни жури в синбеците
Култура
Ценка Горалова бе член на международното жури на "Орфей в Италия"
Култура
Фотографията - едно много красиво хоби
Култура
Галерия "Пейкови" представя Силвия Шосева
Култура
Велизар Захариев е трети в конкурс за скулптура на П. Славейков
Култура
Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Култура
Ирина Колбасова получава посмъртно почетен знак "Севлиево"
Култура
Отбелязваме 150 години от рождението на Мара Белчева
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от "Сребърна Янтра“
Култура
Изложбата на "Хелиос" - силно усещане за мило, родно, познато
Култура
Крепостта Хоталич „тръгва“ на пътуваща изложба
Култура
Първа самостоятелна изложба откри Велизар Захариев
Култура
"Северняшки гайтани" ще разлюлее зала "Дан Колов" на 13 октомври
Култура
Фотографии, вдъхновени от севлиевци, показаха на изложение в Кан
Култура