Яблонецка бижутерия "откри" годината в галерия "Видима"

С яблонецка бижутерия, изработена от чешко стъкло и представена по нестандартен начин на публиката, снощи галерия "Видима" направи заявка за една силна юбилейна година - през 2017-та се навършват двайсет години от създаването на галерията.

Изложбата е по проект, наречен HANDMADE DREAMS и представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу. На 13 големи черни диска са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal. А на гърба на всеки от дисковете, зрителите могат да прочетат информация за автора на показаното бижу или комплект бижута, тъй като повечето са съчетание от колие, гривна и обици. На други два диска вървят кадри от модни ревюта, на които манекените носят чешки бижута от стъкло.

Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна и отличителна марка на Чехия. Чешките бижутери започват да изнасят своите произведения още през 17 век и за три столетия превръщат Северна Чехия в „кристалната долина“, където е можело да се поръчва всевъзможен тип блестяща красота. През 19 век Яблонец става център за износ на бижута. По това време се появяват бижута уникати и колекции, предназначени за изложби и взискателни клиенти. 

Яблонецката бижутерия блести на световни изложения, с нея се украсяват филмови звезди и устоява на изпитанието да е допълнение или декорация в различни творения на модни дизайнери.

Изложбата, която снощи бе открита в талерия "Видима" може да се види само на две места в България - София, където вече показана и Севлиево. Експонатите пристигнаха у нас от Солун и оттук заминават за Румъния. 

 

В картички "разказват" за България чужденци, живеещи тук
Култура
Рок феста „Хоталич“ е с неуредени авторски права
Култура
Първа награда за Гала Ботева от "Нека да е лято"
Култура
Творци от цяла България рисуваха в петия пленер на "Хелиос" АД
Култура
"Децата на Севлиево" - посланик в "Децата на света"
Култура
Книга на Ивинела Самуилова влиза в учебник по литература
Култура
Да забравим за логиката - на 24 юли, с Николай Панайотов
Култура
Изложба от пленера "Сенник 2018" откри градската галерия
Култура
Нидал Алгафари в Севлиево - на 7 август, в Библиотеката
Култура
Отличия за Иоан Данаилов и Васко Василев от тамплиерите
Култура
Злато за Гала Ботева и Ивета Петрова от „Дъга над Клептуза”
Култура
"София Филм Фест" идва в Севлиево за четири дни, с пет прожекции
Култура
Изложба от пленер "Севлиево 2018" - тази вечер в ГХГ
Култура
Деца се ангажираха с каузата да се движим безопасно
Култура
Очи в очи се срещна Нидал Алгафари с читатели от Севлиево
Култура
Реализъм в просъница - Николай Панайотов в Севлиево
Култура