Яблонецка бижутерия "откри" годината в галерия "Видима"

С яблонецка бижутерия, изработена от чешко стъкло и представена по нестандартен начин на публиката, снощи галерия "Видима" направи заявка за една силна юбилейна година - през 2017-та се навършват двайсет години от създаването на галерията.

Изложбата е по проект, наречен HANDMADE DREAMS и представя подбор на куратора Петър Нови от Музея на стъклото и бижутерията в Яблонец над Нисоу. На 13 големи черни диска са показани актуалните тенденции в чешката бижутерия – от традиционни мотиви, през съвременните акценти и представителна селекция от наградени работи в дизайнерския конкурс Master of Crystal. А на гърба на всеки от дисковете, зрителите могат да прочетат информация за автора на показаното бижу или комплект бижута, тъй като повечето са съчетание от колие, гривна и обици. На други два диска вървят кадри от модни ревюта, на които манекените носят чешки бижута от стъкло.

Чешката бижутерия, подобно на стъклото, е световноизвестна и отличителна марка на Чехия. Чешките бижутери започват да изнасят своите произведения още през 17 век и за три столетия превръщат Северна Чехия в „кристалната долина“, където е можело да се поръчва всевъзможен тип блестяща красота. През 19 век Яблонец става център за износ на бижута. По това време се появяват бижута уникати и колекции, предназначени за изложби и взискателни клиенти. 

Яблонецката бижутерия блести на световни изложения, с нея се украсяват филмови звезди и устоява на изпитанието да е допълнение или декорация в различни творения на модни дизайнери.

Изложбата, която снощи бе открита в талерия "Видима" може да се види само на две места в България - София, където вече показана и Севлиево. Експонатите пристигнаха у нас от Солун и оттук заминават за Румъния. 

 

Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Фонд "Ирина" - една от най-добрите колекции с картини в България
Култура
“Техническа проверка“ с приятели в галерия “Видима“
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
"Идеал Стандарт-Видима" подари климатик на Библиотеката
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
Петър Първанов и една изложба с икони на светци и...герои
Култура
Първа самостоятелна изложба на Боряна Кънчева
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
Гран при за Симона Захариева от „Път към славата“
Култура
Галерия „Видима“ открива сезона с Татяна Харизанова
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура
Петко Хинов представи 12 книги с превод от китайски език
Култура
Експонати от Хоталич - в изложбата "Българска археология"
Култура