Търсене
Избори за народни представители в български и европейски парламент на 9 юни 2024 г.

Явор Божанков: Изборът ни в неделя е по оста „Изток-Запад“

Трябва да решим: европейски икономически модел или нов авторитарен режим, категоричен в водачът на листата на „ПП-ДБ“
Предизборен щаб на "Продължаваме промяната-Демократична България", публикува се съгласно договор
Явор Божанков: Изборът ни в неделя е по оста „Изток-Запад“

В неделя трябва да направим своя избор: европейския икономически модел или нов авторитарен режим от типа „Вучич-Орбан“. Това е избор „Изток-Запад“, заяви водачът на листата на „ПП-ДБ“ за Габровска област Явор Божанков.

„Ако не се справим с тази политическа криза, ако не направим работещо демократично правителство - колкото и да е трудно това, България е изправена пред реалната опасност да тръгне по пътя на едноличното управление. Следва вълна за президентска република и ще последва нещо друго, което, повярвайте ми, на нашите географски ширини носи огромен риск“, категоричен е 34-годишният юрист и дава примери в подкрепа на тезата си:

„Ако до 2014 г. Борисов, макар и с нежелание, все пак се съобразяваше с демократичните процедури – идваше в парламента, отговаряше на журналисти, то сега сме свидетели на съвършено различен стил. Плашещо е, че поведението и на двете политически сили: ГЕРБ и ДПС, вече е идентично, сякаш диктувано от един и същ мозъчен тръст: И Борисов, и лидерите на ДПС не дават интервюта, те не отговарят на журналистически въпроси – те съобщават. Ако се появят в Парламента, те не излизат да говорят от трибуната, но за сметка на това говорят в кулоарите. Борисов е едноличен тип ръководител. И именно такава ос вече се създава в Европа. С една единствена цел: демократичните процедури да се прескачат. И това е една сигурна стъпка към диктатурата!“

„ПП-ДБ“ пое отговорността да управлява в нелеко за България време. Време, в което беше задължително да има правителство. Макар и нашата политическа сила да плати висока цена за това, че пое тази отговорност“, казва още Божанков и припомня

как се стигна до сегашната ситуация:

„Ние поискахме няколко ключови реформи – в съдебната система, в държавните регулатор. Но не някъде там в бъдещето, а с конкретна дата. Вместо това ГЕРБ предпочете да отидем на избори. Държавните регулатори не функционират, а са важни. От КЗК, например, зависи ще бъде ли доказан картел или как функционират мобилните оператори, налагат ли монополни условия в търговските вериги. А от всичко това пък зависят цените – на храните, на мобилните услуги, на ел. енергията.

Всичко това, което касае джоба на българина.

Ние не можем да отстъпим от позицията си, че пътят на България минава през европейския икономически модел и дълбоки реформи в начина, по който се упражнява държавната власт. И не са само регулаторите – във всеки конкурс: от директора на училище до шеф на полиция трябва да успяват тези, които знаят и могат, а не тези, които имат някаква политическа протекция.

Факт е, че достигнахме 68% от европейските доходи, но, за да направим следващата крачка напред на нас ни трябват истински работеща безпристрастна съдебна система. Това беше

основната тема, по която се сблъскахме с ГЕРБ.

Често чувам в кампанията: „Аз няма да гласувам. Нищо не става“. Но именно масовият вот е решението на политическата криза. Масовият вот нулира купения вот.

Масовият вот обезсмисля всяка зависимост, заявява Явор Божанков, за когото в неделя можете да гласувате с преференция 101 и номер 14 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСАВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!